20.01.2022

Zaradi milih zim nevarne gosenice prisotne skozi vse leto!

Večje število gnezd gosenic sprevodnega prelca, ki je za pse lahko zelo nevaren, v zadnjih letih opažajo tudi v zimskem času. Zaradi toplih zim so gnezda prisotna predvsem v Obalno-kraški regiji in na Severnem Primorskem. Število gnezd se sicer močno povečuje predvsem v zadnjih treh letih in tudi letos se ta trend nadaljuje.Kosmate gosenice sicer rade privabijo radovedne pasje smrčke. Kot opozarjamo vsako leto, se lahko stik z gosenicami za psa konča tudi tragično. Gre za vrsto metulja, katerega dlakave gosenice ob stiku močno vplivajo na zdravje ljudi in živali. Hrastov sprevodni prelec najraje napada starejše hraste, predvsem v borovih gozdovih je mogoče naleteti tudi na pinijev sprevodni prelec. Dlačice teh gosenic so zelo strupene. Gnezda so praviloma v rogovilah vej in na deblu ter dosegajo velikost do manjše melone.

Skrbniki psov so sicer dobro ozaveščeni o nevarnostih, ki jih predstavljajo gosenice, kar potrjujejo tudi v številnih veterinarskih ambulantah, a kljub temu na leto še vedno obravnavajo nekaj 10 primerov, ko pride zaradi stika med psom in gosenico do neprijetnih zapletov.

 

Kateri so simptomi, po katerih lahko posumimo, da je kuža prišel v stik s strupeno gosenico?

 

Stik s strupeno gosenico je v veliko primerih za psa zelo nevaren. Pes se bo kmalu po stiku z gosenico pričel nenadno in intenzivno sliniti, odklanjal bo hrano, imel bo povišano telesno temperaturo. Tudi bruhanje in (krvava) driska sta značilna simptoma, že v nekaj minutah po stiku z gosenico pa lahko pride do otekline jezika, v najhujšem in skrajnem primeru tudi do zadušitve.

 


Dlačice gosenic so tako zelo strupene, da lahko odmre tkivo na pasjem jezičku, veterinar mora nato odmrle dele jezička odstraniti.

 


Kako ukrepati v primeru, da pes poliže strupeno gosenico sprevodnega prelca?

 

Psu je potrebno čimprej z vodo temeljito izprati ustno votlino in gobček. Mnogi psi tega ne bodo dopustili, bodisi zaradi bolečin in pekočega občutka, ki jim ga bo stik s strupeno gosenico povzročil, ali zaradi svoje siceršnje nemirne narave. V tem primeru nam bo v pomoč brizgalka (brez igle), s pomočjo katere skušamo kar se da najbolje izprati strupeno snov v pasjem gobčku.

 


Po tem nemudoma odhitimo k veterinarju, ki se bo (glede na resnost poškodbe) odločil za nadaljnje ukrepanje.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.