26.07.2021

Zavetišča služijo s posvojninami? NI RES!

Zavetiščem včasih očitajo, koliko zaslužijo s posvojninami, ter da imajo živali pri sebi predvsem zaradi dobička, saj dobijo plačilo za oskrbo svojih varovancev. Pa je res kaj na tem? Poglejmo za začetek povsem osnovni izračun.

 

V Zavetišču Ljubljana prispevek ob posvojitvi psa znaša 50,83 eur. To je torej znesek, ki ga odštejemo za psa. Ob oddaji so psi iz zavetišča cepljeni proti steklini (psi, starejši od treh mesecev) in kužnim boleznim. Če gremo svojega psa cepiti k svojemu veterinarju, vemo, da cepljenje proti steklini znaša okrog 30 eur, cepljenje proti kužnim boleznim pa nadaljnih 30 eur. Vsi psi iz zavetišča so tudi kastrirani oziroma sterilizirani. Cene kastracij in sterilizacij so okvirno določene s strani veterinarske zbornice, lahko se nekoliko razlikujejo od veterine do veterine, odvisno pa je seveda tudi od teže živali (saj se anestetik, protibolečinska sredstva ter antibiotik odmerjajo glede na težo). Kastracija psa, težkega do 10 kg, bo tako stala okrog 110 eur, psa, ki tehta 20-30 kg, pa okrog 140 eur. Za sterilizacijo psičke do 10 kg bomo  odšteli med 120 in 140 eur, za psičko, ki tehta med 20 in 30 kg pa okrog 190 eur. Vidimo torej, da bi sami za enake posege odšteli znatno več, upoštevajmo še, da imajo psi odpravljene še notranje in zunanje parazite ter imajo oskrbo za morebitna druga zdravstvena stanja (težave z zobmi, rane, kožna obolenja ...).

 

Podobno višino posvojnine plačate tudi v drugih zavetiščih (denimo Zavetišče za živali Maribor 54,90 eur, Zavetšče Turk 60 eur, v obeh zavetiščih so psi in psice cepljeni proti steklini in kužnim boleznim, psice so tudi sterilizirane), tako da vidimo, da glede na vso veterinarsko oskrbo, ki so jo živali v zavetiščih deležne, ne moremo govoriti o zaslužkih s posvojninami.

 

Poleg tega se, v okviru svojih možnosti, v zavetiščih posvetijo individualnemu ukvarjanju s psi, vzgojo, pse navajajo na telesne stike, negovanje, skratka jih skušajo čim bolj pripraviti na bodoče družinsko življenje, marsikateri pes tam tudi osvoji neke osnove poslušnosti in hoje na povodcu ... Glede na vso oskrbo ter vloženi čas in trud so posvojnine dejansko le simbolične in skromne. Dejstvo je, da skrbništvo nad živalmi s seboj prinese kar nekaj stroškov in če nimamo finančnih sredstev, da bi si privoščili posvojnino za psa iz zavetišča, jih očitno nimamo niti za oskrbo zdrave in nezahtevne živali, pustimo ob strani morebitno potrebno veterinarsko oskrbo ali posebno prehrano.

 

Cena posvojitve psa iz zavetišča torej ne pomeni nikakršnega bajnega zaslužka zavetišču, posvojiteljem pa omogoči financam prijazno odločitev za novega družinskega člana, ki si pa v svojem nadaljnjem življenju seveda ne zasluži nič manj kot kateri koli drug pes. 

Urška Medvedšek

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.