31.03.2020

Zavetišča so po večini ustavila ali omejila posvajanje živaliZaposleni v zavetiščih za zapuščene živali javnost obveščajo, da zavetišča izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnikom živali priporočajo, da vsako pogrešanje svoje živali takoj javijo pristojnemu zavetišču, ki bo prijavo zabeležilo v evidenco. Prav tako je priporočljivo, da je na ovratnici psa zabeležen njihov kontakt. Vsem najditeljem živali svetujejo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišča, temveč naj vsi zavetišče predhodno obvestijo o najdbi živali in preverijo, če je žival pogrešana. Morda je skrbnik živali le korak ali dva stran. Če ima pes ovratnico, naj preverijo, ali je na njej zapisan kontakt skrbnika. Tudi skrbnikom mačk se priporoča, da mačk ne spuščajo brez nadzora. Z upoštevanjem priporočil bodo slovenska zavetišča manj obremenjena.

Večina slovenskih zavetišč v teh dneh tudi ne izvaja oddaje živali novim posvojiteljem. Do nadaljnjega so posvajanje ustavili v zavetiščih Maribor, Obala in Horjul. V slednjem pravijo: "Posvojitve smo ukinili z jasnim namenom: nobenih obiskovalcev v zavetišču in s tem nobenih nenujnih stikov (niti prostovoljcev ne), pa tudi ne zdi se nam smiselno posvojiti žival v času, ko z njo praktično ne moreš nikamor. Zato vas prosimo za razumevanje, to je v dobro vseh. Ne moremo si privoščiti bolezni med nami, prav tako ne želimo na kakršen koli način dodati k širitvi virusa. Iz tega razloga so ustavljene tudi vse nenujne dejavnosti - sprejemamo pa bolne in poškodovane."

V Horjulu dodajajo, da iz strani UVHVVR
niso dobili nobenih navodil v zvezi z ravnanjem v primeru, ko mora oboleli v bolnišnico in ima žival. "Vsi, ki ste sami in nimate nikogar za prevzem živali v primeru, da morate v bolnišnico, napišite in na vidnem mestu pustite morebitne posebnosti v povezavi z vašo živaljo (bolezni, zdravila, hrana, alergije ipd.), da bomo zanje lahko primerno poskrbeli. Za sprejem takšnih živali lahko v primeru, da to potrebujete nas pokličete tisti, ki živite na območju občin, ki jih pokrivamo," dodajajo v Zavetišču Horjul.

Ne spreglej: Katero občino pokrivajo slovenska zavetišča?


Na sprejem zapuščenih živali so pripravljeni tudi v našem največjem zavetišču. V zavetišču Ljubljana bodo tako sprejeli zapuščene živali, katerih edini skrbnik bo zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziran. "Bolni skrbniki naj živali ne vozijo v zavetišče, tamkajšnji zaposleni jih bodo prevzeli na terenu, skrbnikom pa jih bodo vrnili po odpustu iz bolnišnice. Storitev bodo morali plačati imetniki živali," so že pred dnevi sporočili iz Zavetišča Ljubljana. V primeru hospitalizacije lastnika naj žival sicer ostane doma in naj zanjo poskrbijo ostali člani gospodinjstva, pravi vodja zavetišča Marko Oman. V zavetišče bo žival lahko nameščena zgolj v primeru, če bo hospitaliziran edini skrbnik. V zavetišču sicer verjamejo, da smo v Sloveniji odgovorna družba in da psov ter mačk ne bomo zapuščali. In očitno je temu res tako, saj je število sprejetih zapuščenih živali povsod po Sloveniji občutno upadlo.

Kot smo že pisali, Zavetišče Ljubljana ostaja odprto, vendar do nadaljnjega zaradi razglašene epidemije posluje v omejenem obsegu. Zavetišče izvaja le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Vse skrbnike živali naprošajo, da vsako pogrešanje njihove živali takoj javijo zavetišču, na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice), ki bo prijavo zabeležilo v evidenco. Prav tako vse najditelje živali naprošajo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč vsi predhodno zavetišče obvestijo o najdbi živali na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice)..

Lastnik živali, ki kaže znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje), ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom, naj ne vstopajo v zavetišče. Po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali, nadaljujejo. Ogledi in posvojitve potekajo v omejen obsegu v času uradnih ur. Pred prihodom v zavetišče je zaželeno naročanje na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (splošne informacije). Vse živali v zavetišču, ki so na voljo za posvojitev, so objavljene na spletni strani, kjer si jih vsi zainteresirani lahko ogledajo.

Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetujejo obisk zavetišča vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom. "Prosimo, da vstopate na območje zavetišče v skladu z navodili zaposlenih. Ob prihodu v zavetišče vse obiskovalce naprošamo, da se prijavijo na recepciji, kjer bodo zavedeni v seznam obiskovalcev ter prejeli navodila za potek ogleda in posvojitve, vračanja izgubljene živali. Prosimo, da v objekte vstopate posamezno in samo na poziv zaposlenih," pravijo v ljubljanskem zavetišču.

Na vhodih v objekte so sicer namestili razkužila in ob umivalnikih tudi razkužilna mila, katera naj obiskovalci uporabljajo najmanj ob prihodu ter odhodu, po potrebi tudi med postopkom. Razkužila so prav tako na voljo v vseh toaletnih prostorih.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.