21.02.2020

Zloglasno zavetišče Perun dokončno zapira vrata

Po več mesecih različnih ugibanj, kakšna prihodnost čaka gorenjske brezdomne živali je zdaj menda padla dokončna odločitev. Neuradno smo izvedeli, da se je Branko Pirc, lastnik Zavetišča Perun, odločil zavetišče s 1. marcem nepreklicno zapreti. Obvestilo o preklicu pogodbe naj bi v minulih dneh prejeli še v tistih občinah, kjer so si menda nadejali sodelovanja s Pircem tudi v prihodnje.

Večina občin je sicer že našla alternative. Manjše občine bodo odslej sodelovale z Zavetiščem Horjul, Občina Tržič in Mestna občina Kranj pa sta že s 1. februarjem sklenili pogodbo z Zavetiščem Ljubljana. Nekatere občine pa v trenutku, ko nastaja ta članek še vedno ne vedo, kam bodo čez dober teden nameščale brezdomne živali. Odpoved pogodbe so med zadnjimi predčasno prejeli tudi v občinah Jesenice in Kranjska Gora, s katerima je imel Perun dogovor sklenjen do konca leta 2020.

Da bo Perun zaprl vrata smo prvi objavili že v lanskem letu, a je Branko Pirc kasneje to informacijo preklical in z župani nekaterih občin sedel za skupno mizo. Na posebni tiskovni konferenci, na kateri je osem županov hvalilo delo zavetišča Perun, je bilo slišati, da bo Branko Pirc sodelovanje nadaljeval zgolj z izbranimi občinami. Kljub zadovoljstvu županov teh občin, se je Pirc naposled vendarle odločil, da postane delo zavetišča Perun stvar zgodovine. Zakaj?

Uradni razlog naj bi bila upokojitev lastnika zavetišča. V javnosti pa se že ves čas posluša predvsem o tem, da Pirc v zadnjem letu ni prenašal več kritik na svoje delo (te so se vse pogosteje pojavljale tudi v večjih nacionalnih medijih), predvsem pa naj bi sodu izbila dno odločba veterinarskega inšpektorja, ki je pred slabim letom v Perunu ugotovil vrsto nepravilnosti. Pirc je javno sicer povedal tudi to, da je njegova družina v zadnjem obdobju tarča različnih groženj, ki prihajajo s strani članov enega od društev za zaščito živali. Vsebine groženj in tega, ali jih je prijavil pristojnim, javnosti ni razkril.

Odločitev o zaprtju Peruna medtem pozdravljajo domala vsa društva za zaščito živali in posamezni aktivisti, ki napovedujejo, da s tem njihov boj za svetlejšo prihodnost gorenjskih brezdomnih živali še ni končan. Napovedujejo namreč, da bodo v naslednjih mesecih vse sile usmerili v to, da z lokalno skupnostjo dosežejo dogovor, s katerim bo Gorenjska vendarle dobila svoje - spodobno zavetišče.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.