27.01.2017

Bo Hrvaška prepovedala evtanazije v zavetiščih?

"Na Hrvaškem bomo imeli no kill zavetišča. Pika!" To je obljuba, ki jo je včeraj članom društva za zaščito živali iz Osijeka dal minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić, člani društva pa so njegove besede takoj povzeli na svoji strani. Podrobnosti in ozadja te napovedi za zdaj še niso znane. Po njej bo Hrvaška odpravila zakonsko dovoljenih 60 dni, po katerih lahko v zavetišču pse evtanazirajo in se s to potezo pridružila Srbiji, Bosni, Nemčiji, Italiji in Avstriji.

 

Slovenija? Še vedno ostajamo pri 30-dnevnem roku. V Sloveniji je letno evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk. Največ evtanazij so pri psih predlani izvedli v zavetišču Meli Trebnje (40), sledijo Zonzani (26), Turk (16) in Horjul (13).

 

Pobud, da bi tudi v Sloveniji ukinili evtanazije v zavetiščih je bilo v preteklosti že nešteto, a dlje od tega ni prišlo. Kot je znano, po trenutno veljavni zakonodaji mora za najdeno žival 30 dni poskrbeti občina, potem pa jo je dovoljeno evtanazirati in občina zanjo ne plačuje več. Marko Oman iz Zavetišča Ljubljana je zdajšnji 30-dnevni rok označil za nemoralen in tudi ekonomsko nesmotrn: "V prvih 30 dneh vložiš v žival največ denarja in energije, potem jo pa evtanaziraš? Po naši statistiki ugotavljamo, da v prvih 30 dneh oddamo komajda tretjino živali, v 90 dneh pa oddamo do 90% živali."

 

"Mi smo čisto za luno, če mene vprašate. Slabše razvite države, kot sta Hrvaška in Bosna sta kar se tega tiče kar nekaj korakov pred nami. 30-dnevni rok je najnižji rok, ki ga sploh ima katerakoli država," pa je do obstoječega sistema kritičina Andrea Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali.

 

"Tridesetdnevni rok za evtanazijo živali nima stika z realnostjo," je že leta 2012 ugotavljal tudi kmetijski minister Dejan Židan. Bil je prepričan, da bi bilo zakonski rok smotrno podaljšati vsaj na 90 dni. Rok se kljub številnim obljubam ni spremenil.

 

Eno redkih, morda celo edino društvo za zaščito živali, ki je izrazilo pomisleke pri odpravi obstoječega 30-dnevnega roka je Društvo za zaščito živali Ljubljana. "Rok 60 ali celo 90 dni se mi zdi toliko nerealen, da sploh ne morem v tem trenutku govoriti o tem, ker občine še za 30 dni ne plačujejo. Je brez zveze sploh, da se pogovarjamo o podaljšanju roka," je pred nekaj leti povedala Petra Mohar iz ljubljanskega društva.


Slovenija za zdaj torej še vedno ostaja pri obstoječem zakonu in v tem pogledu zelo očitno in zelo konkretno zaostaja za vsemi sosednjimi državami. (NG)

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.