23.02.2019

Bodo oznake 'psom prijazno' zamenjali prečrtani psi?

 

Ljubitelji živali smo se v zadnjih letih navduševali nad tem, da Slovenija postaja psom vse bolj prijazna država. Gostoljubnost, ki so jo različni ponudniki izkazovali ljudem v družbi psa, so opazili tudi mnogi turisti. Število psom prijaznih trgovin in lokalov je, sodeč po največjem javno objavljenem vodiču, trenutno že preko 700, kar je enkrat več kot leta 2014.

 

Ni skrivnost, da se večina razvitih držav vse bolj nagiba k temu, da našim najboljšim prijateljem ponudi največ - tudi to, da lahko s svojimi skrbniki brez težav polenarijo v mestni kavarni, se sprostijo na bližnji plaži, nenazadnje postaja psom zelo prijazen tudi javni potniški promet.

 

Italijani s posebnimi odloki denimo celo prepovedujejo, da bi lastniki lokalov omejevali dostop ljudem, ki imajo ob sebi psa. Novosti so se lani pojavile celo pri trgovcih, ki prodajajo živila – veriga italijanskih marketov je namreč poskusno uvedla posebne nakupovalne vozičke, v katerih lahko stranke med nakupovanjem prevažajo svoje štirinožce. "Svetujemo sicer, da stranke nakupe opravljajo same, a zavedamo se, da zaradi vsakodnevnih obveznosti in drugih okoliščin pogosto to ni mogoče. Zato smo tem ljudem prišli naproti in prepričani smo, da bo projekt dobro sprejet tudi pri drugih strankah," so pojasnili pri podjetju Despar. Zagotovo se vsi strinjamo, da se kvaliteten čas s psom preživlja pri aktivnostih v naravi, trgovine in ostali lokali pa so v družbi psa izbira zgolj v primerih, ko drugače ni možno ...

 

Ob vsem naštetem toliko bolj preseneča vest, ki smo jo pred dnevi objavili tudi na našem portalu. "Danes je prijateljica imela v frizerskem salonu pregled zdravstvene inšpekcije. Povedali so ji, da saloni, ki dovolijo vstop štiri nožnim kosmatinčkom dobijo 800 € kazni. Ker tega ne dovolijo. Pa tako luštno jih je bilo imeti na obisku," je zapisala uporabnica na socialnih omrežjih.

 

Pod novico se je znašlo ogromno komentarjev zgroženih bralcev. Večina sicer razume in podpira omejitve, ki veljajo v trgovinah z živili, da bi pa skrbnikom s psi prepovedali vstop v navaden lokal ali frizerski salon? Tega večina bralcev ne razume, niti ne vedo, kateri zakon bi naj to omejeval.

 

Obrnili smo se na Zdravstveni inšpektorat, od koder so nam posredovali naslednjo izjavo: "Ugotovili smo, da inšpektorica ni oglobila lastnice frizerskega salona, temveč jo je z namenom preprečitve navzkrižne kontaminacije prostora, opreme, pribora in z namenom zagotovitve izvajanja dobre higienske prakse (čiščenja, razkuževanja ...) v delovnem prostoru frizerskega salona, pozvala, naj vstopa živalim, ki pridejo s strankami, ne dovoli."

 

Kot pojasnjujejo, je inšpektorica navedeno izrekla na podlagi določil Pravilnika o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti. Ta pravilnik določa minimalne sanitarno zdravstvene pogoje, ki morajo biti zaradi varovanja zdravja ljudi izpolnjeni pri izvajanju dejavnosti higienske nege, in se nanaša tudi na frizersko dejavnost.

 

Priznavajo, da so se v preteklosti že srečali s podobnimi vprašanji in leta 2014 so za mnenje zaprosili Nacionalni inštitut za javno zdravje. Poslali so nam navedek, ki so ga prejeli s strani inštituta, ta pa se glasi: "Menimo, da prisotnost psa v frizerskem salonu ne predstavlja tveganja za javno zdravje ob izpolnjenih naslednjih pogojih: pes mora imeti potni list, imeti mora čip, biti mora redno cepljen skladno z zakonodajo. Poleg navedenega mora biti pes redno oskrbovan, negovan in čist. Navedeno mnenje velja le za psa, čigar lastnik je tudi lastnik frizerskega salona. Menimo, da psi strank ne sodijo v frizerski salon. Hkrati opozarjamo, da nekatere stranke prisotnost psa v frizerskem salonu moti. Pri nekaterih pa obstaja tudi alergija na pasjo dlako. Prav tako ni možno povsem izključiti možnosti morebitnih ugrizov. V primeru le teh odgovarja lastnik frizerskega salona.''

Glede na to, da lastnik frizerskega salona ne ve, v kakšnem stanju je pes, ki ga stranka pripelje s seboj (cepljenje, čistoča, morebitne bolezni itd.), je inšpektorica pri svojem delu upoštevala navedeno mnenje, še navajajo pri Zdravstvenem inšpektoratu.

 

Ob koncu dodajajo, da so Nacionalni inštitut za javno zdravje in Veterinarsko upravo ponovno zaprosili za mnenje, s poudarkom na prisotnost psov strank v delovnem prostoru frizerskega salona. Ko bodo mnenje pridobili, ga bodo poslali tudi nam, mi pa ga bomo seveda takoj objavili na našem portalu.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.