19.03.2020

Civilna zaščita: "Ne zapuščajte domačih živali! Ne prenašajo virusa!"

V Italiji je število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa danes preseglo skupno število žrtev na Kitajskem. Pri naši zahodni sosedi se je izbruh začel na severu države pred slabim mesecem. Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal, da bodo karanteno in druge ukrepe, ki so jih v Italiji uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa in bi se morali izteči 3. aprila, podaljšali.

Vse bolj pa se pristojni v državi zavedajo tudi prisotnosti naraščajočega problema zapuščanja živali. Kot smo že poročali, so Italijani v zadnjih tednih zapustili nekaj tisoč psov in mačk, točnega števila ne ve nihče. Društva za zaščito živali ocenjujejo, da bi utegnilo skupno število zapuščenih živali že preseči število 10.000. Ljudje jih zapuščajo bodisi v strahu, da so prenašalci virusa Covid19, bodisi zato, ker zanje zaradi bolezni ne morejo več skrbeti, pa tudi zaradi negotovosti, kaj bo prinesla prihodnost.

Na tiskovni konferenci, ki jo vsak popoldan okrog 18. ure skliče državna civilna zaščita, je danes njen predsednik Angelo Borrelli državljane prvič javno pozval, naj živali ne zapuščajo: "Nobene možnosti ni, da bi vas vaša žival okužila s koronavirusom. Na žalost mi iz različnih delov Italije poročajo o primerih množičnih zapuščanj, predvsem psov. Gre za nerazumno dejanje, sploh v luči tega, da smo javnost pogosto obveščali o tem, da psi za naše zdravje ne predstavljajo nobene grožnje!" Njegovemu pozivu so se danes pridružile tudi vidne osebnosti iz italijanskega javnega življenja - pevci, tv voditelji in ostali estradniki. Poziv je podprl celo italijanski Rdeči križ: "Veliko novic, ki jih te dni berete po socialnih omrežjih, je lažnih! Na žalost so imele prav te novice opazen vpliv na zapuščanje psov," zaključujejo v sporočilu.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.