30.09.2020

Danes zadnji dan obratovanja Zavetišča Perun!Večkrat smo že poročali, da edino gorenjsko zavetišče zapira svoja vrata. Pred časom smo sicer zapisali tudi, da Zavetišče Perun še vedno dejavnost opravlja za dve slovenski občini. Vse preostale občine so našle novo pristojno zavetišče, večina kar v Zavetišču Ljubljana, v nekaterih pa so pogodbo sklenili z Zavetiščem Horjul. Nazadnje se je Horjulu pridružila tudi občina Kranjska Gora - od četrtka 1. oktobra naprej pa se temu zavetišču za vsaj pet let pridružuje tudi Občina Jesenice. Slednja je bila še edina, ki je bila do nedavnega neuspešna pri iskanju novega koncesionarja, zato je s Perunom sklenila dogovor, da sodelovanje podaljša največ do konca leta.


Ažuren seznam vseh občin in zavetišč, ki so zadolžene za oskrbo živali v posameznih občinah najdete tukaj.

ZAKAJ SE ZAPIRA PERUN?

Spomnimo, zavetišče se je v zadnjih letih znašlo pod plazom očitkov o nepravilnostih pri skrbi za živali. Veliko nepravilnosti pri delovanju zavetišča je ugotovila tudi veterinarska inšpekcija. Lastniku Branku Pircu je inšpekcija uprave za varno hrano izdala prekrškovno odločbo, v kateri mu je za 7 prekrškov naložila 13.042 evrov kazni in 1.334 evrov povračila sodnih stroškov. Gre za najvišjo kazen, ki jo je kdaj dobilo katero od slovenskih zavetišč.

Veterinarska inšpekcija je lani v Perunu naletela na zajeten kup nepravilnosti: lastnik ni vodil evidence o živalih, ni imel potrdil o posegih, novim skrbnikom je oddajal živali, ki niso bile veterinarsko pregledane, ni izvedel registracije psov, v okolje je vračal nesterilizirane oziroma nekastrirane mačke, občinam in upravi za varno hrano je napačno poročal o številu živali in veterinarskih posegih ter ni aktivno iskal lastnikov za živali, predvsem za mačke. Največji očitek se je nanašal na nezakonito ravnanje z mačkami, ki naj bi jih lastnik zavetišča lovil in večino odvrgel kar nazaj v gozd ali nekam ob Savo. Poročilo o delu zavetišča za leto 2018 kaže, da je Perun obravnaval 582 mačk, kar 517 pa so jih vrnili v okolje. Novim skrbnikom je zavetišče oddalo zgolj 18 mačk. "Mačke, ki se odlovijo in nimajo lastnika, se sterilizirajo in kastrirajo, nato oskrbijo in šele nato vrnejo v okolje, iz katerega so bile odvzete. Teh mačk se ne sme odvreči kar v katerokoli okolje," je bila v Tedniku jasna direktorica veterinarske inšpekcije Andreja Bizjak.

Za naš portal so pri nekaterih gorenjskih občinah v začetku leta povedali, da so z delovanjem Zavetišča Perun zelo zadovoljni. Očitkom, ki se pojavljajo v medijih večinoma ne verjamejo in jih jemljejo za prenapihnjene, so dejali. Slednje so kasneje potrdili tudi na tiskovni konferenci sedmih občin Zgornje Gorenjske, kjer so župani izrekli javno pohvalo in podporo Branku Pircu ter njegovemu zavetišču, na ta račun pa so si najverjetneje želeli zagotoviti sodelovanje z zavetiščem tudi za naprej. Župan občine Gorje Peter Torkar je denimo dejal, da je v Perunu za izgubljene živali poskrbljeno "skoraj lepše kot marsikje na domovih, kjer imajo pse in mačke". Na tiskovni konferenci je bilo iz ust nekaterih županov slišati, da so v ozadju medijskih "pritiskov" na lastnika Zavetišča Perun predvsem interesi prevzema njegove dejavnosti zavetišča - tem besedam se je pridružil tudi Branko Pirc, ki je izrazil prepričanje, da za vsem stoji vodja društva za zaščito živali, ki mu želi prevzeti zavetišče.

Zavetišče Perun, ki je letno od gorenjskih občin prejelo okrog 75 tisoč evrov, je kasneje uradno zaprlo vrata (menda zaradi prevelikih medijskih pritiskov), a je storitve še naprej opravljalo za dve občini, z jutrišnjim dnem pa dokončno zapira vrata.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.