08.01.2019

Vse več občin z višjimi kaznimi!

Zaradi težav z nepobiranjem pasjih iztrebkov so z ostrejšim nadzorom in izrekanjem glob začeli v mnogih slovenskih občinah, nazadnje so to storili v Občini Trebnje, kjer so z decembrom na najbolj obleganih sprehajalnih poteh postavili posebne koše. Nepobrani iztrebek bo občane Trebnjega odslej stal 100 evrov.  Neupoštevanje tega pravila se z enako globo že nekaj časa kaznuje tudi na Ptuju, v Ljubljani, Izoli in Škofji Loki. V Kranju, Piranu in Murski Soboti globa znaša 125 evrov.

 

Če psa na javnem mestu ne boste imeli na povodcu, vas bodo v večini občin redarji oglobili z do 200 evri, v prestolnici pa celo s 400 evri.

 

Občinski odloki torej določajo, da morajo lastniki počistiti za svojimi ljubljenčki in jih voditi na povodcih, za neupoštevanje teh določil pa so zgolj opozorila že pred časom zamenjale tudi dejansko izdane globe. V Ljubljani jih vsako leto izdajo približno 200.

 

 

 

A se mnogi sprehajalci, ki vestno pobirajo pasje iztrebke sprašujejo, kam z njimi, ko gredo na sprehod. V marsikateri občini je namreč koše za pasje iztrebke mogoče opaziti le tu in tam. V glavnem mestu je postavljenih pričakovano največ smetnjakov, jih pa tudi dnevno pregledujejo in polnijo z vrečkami. V Mariboru je postavljenih polovico manj smetnjakov, kot v Ljubljani. Po številu postavljenih košev za pasje iztrebke sledijo Kranj, Velenje in Koper.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.