23.06.2017

Domnevni serijski zastrupljevalec menda spet na delu!

Že nekaj časa se v Mariboru govori, da psom v mestnem parku in okolici nekdo nastavlja strup – za podgane, polže, hrano naj bi namakal v antifriz, v meso pa podtikal tudi zdrobljeno steklo.

 

Socialna omrežja so danes spet preplavila opozorila o domnevnem serijskem zastrupljevalcu, ki je že nekaj mesecev dejaven na področju Maribora. Fotografija moškega se je sicer na omrežju Facebook pojavljala že v preteklosti, prav danes bi naj ista oseba ponovno nastavljala strup na področju Pobrežja.

 

Oseba bi naj bila sicer tudi nasilna, v preteklosti se je oglasilo že več ljudi, ki je imelo v preteklosti bližnje srečanje z njim. Ena izmed njih je zapisala, da je bil nekaj časa reden gost v njihovi okolici: "Vse dokler ga naš pes ni povohal in ga je začel brcat in se dret." Sedaj ima z njim že kakšno leto mir. Kot omenjajo nekateri, naj bi šlo za človeka, ki je težave povzročal že v preteklosti.

 

Zastrupljen kos mesa, ki ga je neznanec pred mesecem dni nastavil v Apačah

 

Gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. "Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi a dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj," je pred časom opozoril predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

 

In če pride do zastrupitve?

 

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora! Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje! Vsako čakanje ima lahko usodne posledice!

 

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.