30.10.2020

Iščejo otroke iz filma Sreča na vrvici

Mineva že 43 let od snemanja najbolj legendarnega slovenskega mladinskega filma Sreča na vrvici. Posnet je bil leta 1977 po knjigi Teci, teci kuža moj Vitana Mala. V Slovenskem filmskem centru so se pred časom lotili digitalne restavracije filma - kar 18 mesecev so tako strokovnjaki prenašali materiale iz analogne oblike v digitalno, čistili poškodbe in umazanijo, opravljali korekture zvoka in slike.Premiera obnovljenega filma bi se morala zgoditi v četrtek 22. oktobra, a je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja korona virusa prestavljena. Nanjo so bili povabljeni vsi še živi ustvarjalci in akterji: "Našli smo skoraj vse otroke razen štirih, enega fanta in treh deklet. No, tisti, ki smo jih našli, in vsi tisti, s katerimi smo ohranili vezi in kontaktne podatke, so se odzvali v lepem številu in skoraj vsi bi se dogodka udeležili z največjim veseljem. A žal s Srečo nimamo sreče in bomo morali premiero preložiti na boljše čase," je za časnik Slovenske novice povedala Nerina Kocjančič, vodja promocije in distribucije pri SFC. V "iskalni akciji" štirih otrok iz filma želijo priti v stik z Andrejem Djordjevićem, ki je igral Rjovečega bika, Polono Rajšter, Natašo Rojc in Nino Zidarič, ki so bile Neli, Nataša in Nives. Vsi štirje so zdaj stari med 52 in 58 let, vse podatke o tem, kje bi jih lahko našli, pa lahko pošljete na tajnistvo@film-center.si. Večina mladih igralcev iz Sreče na vrvici danes ni v igralskih vodah.


foto: Arhiv Slovenske kinoteke


Sreča na vrvici je bila prodana v več kot 50 držav, v Angliji so iz filma naredili nadaljevanko. Velja za največjo slovensko prodajno uspešnico. Glavna oseba v filmu je deček Matic z ljubljanskega blokovskega naselja, ki ga filmarji povabijo k sodelovanju za glavno vlogo filma. Tam igra vlogo tudi novofundlandec Jakob. Matic se s psom  zbliža,  na  koncu  pa  mu  ga celo  podarijo.  A  doma  Jakob povzroča  težave,  zato  se  ga  hoče Matičeva  mati  znebiti.  Na  koncu mora  deček  uporabiti  vse  svoje sposobnosti in zvijače, da dobi psa nazaj. Nadaljevanje poznamo vsi.

Jakoba je igral 7-letni novofundlandec Ron, ki pa je imel tudi lastnega kaskaderja Vaksla, ki je namesto njega skočil v Ljubljanico in premražen ždel na strehi bloka, ter dvojnika Valdija, ki je z otroki igral košarko in razbil okno. Kosmatinca je na pasji razstavi našel režiser Jane Kavčič, ki je najprej sicer želel bernardinca, a je ugotovil, da so ti psi tako različno obarvani, da bi težko našli zamenjavo, če bi bilo treba.

 

 

In tako je delo dobil Ron, ki je dočakal starost 13 let in je bil v resnici blokovski pes, čeprav v filmu ves čas govorijo, da psi niso za betonsko naselje. Za film sta ga skupaj s Kinološkim društvom Ljubljana zdresirali lastnica Mira Bizjan in trenerka psov Metoda Mikuž Bračkovič.

 

 

Ta pasma psov, kot nam že ime pove, izhaja iz Nove Fundlandije, otoka na vzhodu Kanade. Že zgodaj so ga uporabili za ladijskega psa in psa reševalca, saj je ena izmed redkih pasem, ki obožuje vodo in ima hkrati nagon za prinašanje. Novofundlandec naj bi bil potomec psov, ki so jih na Novo Fundlandijo v 10. stoletju pripeljali Vikingi. Danes so nepogrešljiv del marsikatere enote civilne zaščite. Slovenci smo se nad to pasmo navdušili precej pozno. K priljubljenosti pasme je, kot že omenjeno, veliko prispeval prav film Sreča na vrvici.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.