12.04.2018

Izredno nevarna bolezen tudi v Sloveniji?

Iz sosednje Italije, natančneje iz obmejnega področja Furlanija - Julijska krajina poročajo o epidemiji virusne bolezni pasja kuga pri lisicah. Kar 46 % pregledanih poginulih lisic je bilo okuženih s tem virusom. Največ primerov je bilo zabeleženih v Videmski pokrajini (od Trbiža do Vidma), Gemona del Friuli z okolico, nekaj primerov pa tudi v goriški in tržaški pokrajini. Italijanski mediji poročajo tudi o širjenju bolezni v Slovenijo.

Pasja kuga je nevarno obolenje psov, pa tudi drugih živali, kot sta na primer lisica in beli dihur. Povzroča jo virus, ki je soroden virusu človeških ošpic. Povzročitelj je prisoten v nosnem in očesnem izcedku bolne živali in se prenaša v okolje več mesecev. Pasja kuga je izjemno nevarna bolezen. "Bolezen se lahko zelo hitro širi tudi na domače pse. Pozivamo vas, da preverite ali ima vaš pes opravljena ustrezna cepljenja proti kužnim boleznim. Vsekakor vam svetujemo, da cepite živali, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot dve leti," sporočajo iz Veterinarskega centra Lara iz Izole.


Če so bili psi kot mladiči cepljeni samo enkrat, lahko zbolijo za blago obliko kuge. Bolezen se pri njih kaže samo z očesnim in nosnim izcedkom ter kašljanjem. Hujša oblika se kaže z različnimi znaki. Virus prizadane lahko samo dihala, samo prebavila, oči, kožo ali živce. Kožna oblika je pogosto združena z znaki obolenja živcev.

Dihala - gnojni izcedek iz nosu, kihanje, pljučnica
Prebavila - bruhanje, driska
Oči - gnojni izcedek
Živci - mišični krči, paralize posameznih mišic, kroženje živali, slepota
Koža - izpuščaji po koži in poroženitev kože na smrčku in blazinicah tac

Specifičnega zdravljenja ni, tako kot pri ostalih virusnih obolenjih. Če bolezen dovolj zgodaj odkrijemo in jo zdravimo s podporno terapijo, imamo možnosti, da psa rešimo. Podporna terapija pomeni dajati antibiotike, infuzije, vitamine, sredstva proti bruhanju in driski, zdravila proti drgetanju in krčem in protivnetna zdravila.

Če pa je bolezen že napredovala, se jo zelo težko pozdravi in pes pogine ali pa ga moramo uspavati. Pes, ki preboli pasjo kugo, je nanjo odporen do konca življenja.

 

 

 

Vir: Il Gazzettino in Veterinarska ambulanta Janežič

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.