10.07.2020

Je psa na Krasu pičil izredno nevaren pajek?

V ambulanto za male živali Vidic so pred časom sprejeli pasjega pacienta, ki ga je najverjetneje ugriznil Violinski pajek. "Vedno nekaj novega! Ugrizi Violinskega pajka pri Border colliju tudi na našem Krasu," je svoje kolege na Facebook strani opozarjal Oton Vidic iz ambulante. Pes, ki ga je sprejel veterinar, je namreč imel vse karakteristike ugriza Violinskega pajka. O tovrstnih primerih sicer vse pogosteje poročajo iz sosednje Italije, predvsem z juga države – ne samo pri ljudeh, pač pa tudi pri naših štirinožnih prijateljih.

Pajek ima na hrbtni strani črni pas v obliki violine, od tod je tudi dobil ime. Doma je v južnih državah Združenih držav Amerike in Mehike, a se zadnja leta vse bolj razširja tudi na območju Evrope. Čeprav sam ugriz tega pajka ni boleč, se simptomi pojavijo šele po nekaj urah. Strup namreč povzroči nekrozo prizadetih tkiv, velike okužbe in nezdrave rane, kar povzroča slab občutek na koži. Mesto ugriza tako postane boleče po nekaj urah, bolečina pa se slabša in stopnjuje – običajno po dveh dneh od ugriza. Strup lahko povzroči posledice na koži, mišicah in na ledvicah. Posledice so sicer odvisne od tega, kolikšno količino strupa pajek izpusti v telo žrtve. Najbolj ogroženi so predvsem otroci, osebe s slabim imunskim sistemom in živali. V teh primerih lahko pride celo do takšne poškodbe organov, ki povzročijo smrt.

Violinski pajki živijo v naravi – pogosto pa celo v mestih. Najti jih je mogoče v skritih in temnih prostorih. Pajek ni napadalen, ugrizne pa v primerih, ko se ga dotaknemo. Kljub temu, da ugriz pajka v Sloveniji doslej uradno ni bil zabeležen, pa je povsem drugače v sosednji Italiji in na Hrvaškem, kjer so veliko primerkov tega pajka zabeležili že lani poleti.

Foto: Oton Vidic

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.