30.03.2020

Kje lahko od danes sprehajamo svoje pse?

Da bi še bolj omejila širjenje epidemije z novim koronavirusom, je vlada sprejela odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja izven občin, ki velja od polnoči.Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča, kar seveda velja tudi za sprehajanje psov. Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike DOVOLJENO tudi za dostop do trgovin z živili in do mest za prodajo hrane za živali. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.


Še naprej velja, da se dosledno držite sledečega:

- ne hodite v parke ali na mesta, kjer je možnost srečanja z večjim številom ljudi,

- na sprehod pojdite sami s svojim psom, izjemoma je mogoče, da se vam na sprehodu pridruži oseba, ki je vaš ožji družinski član ali član skupnega gospodinjstva, v kolikor je ob tem gibanju mogoče zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin;

Prav tako je pomembno, da psov na sprehodu ne spuščate s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev s psi, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo - pri tem pa lahko pride tudi do nezaželenih stikov (in premajhne razdalje) med skrbniki psov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.