05.07.2020

Maribor vendarle dobiva pasji park - a opozarjajo na problem prostega gibanja psov!V različnih slovenskih občinah so v minulih letih ponosno odpirali pasje parke, nazadnje so se s to pridobitvijo pohvalili tudi na Ptuju. V Ljubljani je kosmatincem namenjenih že 6 večjih pasjih parkov, svojega imajo tudi v Kopru, Izoli, Piranu, Murski Soboti, Novem mestu, Kočevju in Gornji Radgoni. Zakaj je drugo največje slovensko mesto in mesto, kjer uradno živi 10.000 psov, brez pasjega parka? Skoraj nepredstavljivo je dejstvo, da je Maribor danes eno redkih slovenskih mest, ki pasjega parka nima. 

Kot kaže, se bo to v kratkem vendarle spremenilo. Po dolgih letih obljub so sredstva za vzpostavitev pasjega parka zagotovljena v proračunu MO Maribor za leto 2020. "Strokovne službe preverjajo možnosti ustrezne umestitve pasjega parka v prostor, in sicer ob Mestnem parku, ob reki Dravi (na območju urejanja Dravske promenade) in v okviru gosto naseljenih blokovskih naselji na desnem bregu reke Drave. Cilj je vzpostaviti uporabniku prijazen pasji park, na optimalni lokaciji, ki bo za večino občanov mesta Maribor priročna in bo zadostila potrebam po tovrstnem programu," so nam sporočili z občine.

Na občini pravijo, da si prizadevajo, da bi se psi in njihovi lastniki v Mariboru dobro počutili. "Občina ima veliko zelenih in parkovnih površin, kjer se lahko psi nadzorovano gibajo. Psi lahko vstopijo v veliko lokalov, trgovin, tudi v frizerske salone. Imamo tudi veliko psom prijaznih hotelov," dodajo.

Ob tem so kritični do nevestnih skrbnikov, ki pse puščajo, da se prosto gibajo, velik problem pa predstavlja tudi nepobiranje pasjih iztrebkov. "Omenjeno problematiko ureja Odlok o zelenih površinah, kjer je zapisano, da 'je prosto gibanje psov ter puščanje njihovih iztrebkov na območju javnih zelenih površin prepovedano'. Za nadzor je pristojen Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor, globa za takšen prekršek pa znaša 62,59 evrov. V medobčinskem redarstvu občasno izvajajo poostrene nadzore, predvsem na krajih, ki so izpostavljeni kot problematični. Med svojim delom opažajo, da se v času nadzorov ljudje očitno obnašajo drugače, kot kadar nadzorov ni, saj v Medobčinskem redarstvu ne beležijo zaznanih in ugotovljenih kršitev v smislu ne pobiranja pasjih iztrebkov, kljub temu, da občani opažajo drugače. Nekoliko drugače je s puščanjem psov brez nadzora, za kar pa vsako leto izvedemo nekaj prekrškovnih postopkov, običajno do 10. To področje ureja tudi Zakon o zaščiti živali, ki pa predvideva dosti višjo kazen za lastnika oziroma vodnika psa, ki psu omogoča prosto gibanje brez nadzora, kazen znaša 200 eurov," pojasnjujejo na mariborski občini.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.