04.03.2017

Na zimskih olimpijskih igrah bodo stregli pasje specialitete

V minulem decembru je vlada v Južni Koreji napovedala, da bo zaprla tržnico Moran, znano po prodaji pasjega mesa. Ta napoved je prišla pred naslednjimi zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo februarja naslednje leto v mestu Pjeongčang v Južni Koreji.

 

Vsako leto bi naj na tem mestu prodali 80.000 primerkov takega mesa, kar je tretjina vse prodaje pasjega mesa v Južni Koreji. Kljub nasprotovanju in obsodbam organizacij za zaščito živali, je uživanje pasjega mesa v Južni Koreji še naprej zelo razširjeno. Tradicija uživanja pasjega mesa v Južni Koreji sega 500 let nazaj, saj so prebivalci verjeli, da pomaga v boju z vročino v poletnih mesecih.

 

Farma, na kateri vzrejajo pse za namen prehranjevanja (foto: Animal Rights Organization)

 

Zaščitniki živali že pozivajo k bojkotu zimskih olimpijskih iger, medtem pa oblasti v Južni Koreji že nekaj tednov napovedujejo, vsaj začasno zaprtje popularne tržnice, znane po prodaji pasjega mesa. Na ta način, pravijo, se želijo ubraniti kritik obiskovalcev in turistov, ki jim tovrstna "kultura" ni blizu.

 

 

Na tržnici Moran psi v kletkah čakajo na svojo žalostno usodo (foto: Koreandogs.org)

 

A prav v teh dneh je prišla novica, da so, med domačini zelo priljubljeno trgovsko stičišče zaprli. Razlog: prenova. Napoved vlade, tako pišejo mediji, je torej zgolj farsa za pomiritev strasti v mesecih pred velikim športnim dogodkom. Ugotovili so, da se napovedana prepoved prodaje pasjega mesa na tržnici Moran dotika zgolj in samo omejitve, po kateri bi bilo v času trajanja olimpijskih iger prepovedano ubijati pse - pred očmi turistov. Iz tega razloga bo v naslednjih tednih dejansko potekala prenova trgovskih površin na način, da bodo zagotovili prostore v namen izvajanja uboja psov, ki bo na ta način skrito očem navadnim obiskovalcem.

 

Na tržnici Moran prodajo največ pasjega mesa (foto: Korea Herald)

 

Kot je znano, pasje meso jedo tudi v Vietnamu, Pekingu, na Filipinih in Laosu. Nasprotnikov te, za Zahodnjake povsem nesprejemljive tradicije je iz leta v leto več. Uživanje pasjega mesa je še posebej sporno zaradi ravnanja z živalmi, saj pse oderejo žive še preden jih ubijejo. Večina psov, ki končajo na krožnikih, sicer vzrejajo posebej za prehrano in jih zakoljejo nekje, ko so stari med šest in 12 mesecev.

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.