23.01.2021

Neverjeten uspeh! 1144 psov in mačk steriliziranih in kastriranih v posebni akciji!

Iz Društva za zaščito živali Maribor poročajo o rekordno uspešni akciji, ki so jo v sodelovanju z nekaterimi veterinarskimi ambulantami izvedli v oktobru. V akciji je bilo steriliziranih oz. kastriranih kar 1144 psov in mačk, s tem pa so podrli rekord. "Si predstavljate kaj pomeni preprečitev rojstva neželenih mladičev pri kar 1144 živalih? Krasno. To je nekaj tisoč mladičev psov in mačk letno, za katere ne obstaja dovolj domov. Sploh pa ne lepih, varnih in odgovornih domov. To je nekaj tisoč mladičev, kateri postanejo brezdomni, zavrženi, zapuščeni, strošek občine v kateri so odvrženi. Nekateri od njih pa preživijo življenje, ki ni dostojno živega bitja. Nekatere mladiče pa kar pobijejo, brž ko se skotijo. Tudi to je prepovedano z zakonom. Vendar, to vse ni potrebno, ker lahko sterilizirate / kastrirate svojo žival," pravijo v društvu.Ob tem se zahvaljujejo vsem, ki iz leta v leto dokazujejo dvig ravni odnosa do živali: "Ob takšnih rezultatih se nam iz leta v leto zdi, da hodimo po pravi poti. Vedno v večjem številu. Čeprav z majhnimi koraki. Ampak opaznimi. Kot kaže, se zavest pri ljudeh dobro prebuja ter pomen sterilizacije in kastracije psov in mačk dobiva svoje mesto v družbi med osnovami odgovornega skrbništva," so zadovoljni v mariborskem društvu.

Leta 2019 je bilo v akciji steriliziranih / kastriranih živali nekaj čez 800. Leto prej nekaj čez 500. Oktobra 2020 pa je ta številka poskočila na preko 1144! "Pričakujemo še kupončke dveh sodelujočih veterin, tako, da bo številka steriliziranih in kastriranih živali še višja, kot trenutna znana," zaključujejo v društvu in se zahvaljujejo sodelujočim veterinam, ki so v okviru te akcije ponudile 20 % popusta.

Posega sterilizacije in kastracije sta ključnega pomena pri reševanju problematike brezdomnih in zapuščenih živali. Na ta način skrbnik poveča možnosti posvojitve drugim živalim v zavetiščih. Dejstvo je, da za vse živali ni dovolj domov, oskrbo za vsa legla živali, ki jih ljudje zapustijo pa plačujemo občani. Predvsem pa je zelo pomembno vedeti, kot že omenjeno, da sta oba posega bistveno cenejša, v primerjavi s stroški, ki nastanejo ob morebitnem novem leglu! Več o tem smo zapisali na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.