19.07.2017

Nihče jim ni mogel pomagati! V požarih žrtve psi na verigah!

Eden najhujših požarov v zgodovini Hrvaške ima katastrofalne posledice. Gasilci požara v Splitu in okolici sicer še niso lokalizirali. V požaru je zgorelo okrog 4500 hektarjev površin.

 

 

Zgorelo je več hiš, avtodomov in osebnih vozil. Le redko kateri medij pa omenja živa bitja. Portal index.hr danes piše: "V katastrofi, ki je prizadela okolico Splita je bilo seveda na prvem mestu reševanje življenja ljudi. V kaosu, ki je nastal predvsem zaradi dotrajane opreme hrvaških gasilcev in zapoznele reakcije oblasti, se mnogi niso spomnili na tiste, ki nimajo prav nobenih možnosti, da se iz peklenskih razmer rešijo sami. Živali, ki so ostale na prizadetih območjih. Na teh območjih je namreč veliko lovskih psov, pa tudi drugih psov, ki so privezani ob poljih, na verigah. Ob divjanju ognja so bile te živali prepuščene same sebi."

 

Skupina prostovoljcev, ki pomaga reševati življenja živali na področjih, ki jih je prizadel požar

 

Kot poroča časnik, se je skupina prebivalcev Splita vendarle angažirala v smeri pomoči tem živalim. "Policisti in gasilci nam ne dovolijo dostopati na področja, ki so v bližini krajev, kjer gori. Kar lahko naredimo je to, da najdemo alternativne poti in se jim izognemo. Delamo, kar je v naši moči," pojasnjuje prostovoljka Blaženka Benkus. Po njenih besedah je v požaru zgorelo veliko število psov in drugih živali, ki niso imele možnosti ubežati ognju. Sedaj upa, da bodo v prihodnjih urah našli čimveč preživelih psov.

 

 

"Psom, ki so v požaru izgubili življenje, pomagati več ne moremo. Lahko pa izkoristimo ta primer, da ponovno opozorimo na velik problem, ki smo mu priča na Hrvaškem. Psi, ki vse dneve preživljajo na ketni, v neustreznih razmerah, bi morali biti v 21. stoletju preteklost. Čas je, da se sprejme ustrezen zakon in da se ga prične izvajati. To bi morala biti prioriteta," je kritična Blaženka.

 

 

Vir: Index.hr

Foto: Blaženka Benkus

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.