03.12.2020

Obvezno cepljenje tudi za pse iz gospodinjstva, kjer je zabeležen primer okužbe z virusom Covid 19

Kljub temu, da je Slovenija že več let država, kjer ni zabeleženih primerov stekline, je cepljenje psov proti steklini zakonsko še vedno obvezno. Preventivno cepljenje proti steklini v tem obdobju spada med izjeme, ki se kljub odloku Vlade Republike Slovenije, lahko izvajajo. Zato iz Veterinarske zbornice opozarjajo, da morajo biti pravočasno cepljeni tudi psi, ki prihajajo iz gospodinjstva, za katerega je bila odrejena karantena zaradi okužbe z virusom Covid 19. Psa mora sicer na cepljenje peljati zdrava oseba, ki se mora za sprejem predhodno najaviti pri veterinarju, vsekakor pa mora veterinarja opozoriti na to, da pes prihaja iz gospodinjstva, kjer je prisotna okužba z virusom.Med prvim valom epidemije roki za izvedbo cepljenj sicer niso tekli. Skrbniki psov, ki v času trajanja epidemije niso cepili psa so morali zagotoviti, da je bil pes cepljen najpozneje v roku 1 meseca po datumu razglasitve konca epidemije.

Če vaš pes ni cepljen proti steklini vam grozi globa do 417 evrov. Priporočamo torej, da preverite datume cepljenja vaših živali in se držite datuma, saj lahko samo en dan zamude pomeni, da boste morali ponavljati cepljenje vsako leto, namesto vsaki dve ali tri leta. Cena cepljenja proti steklini sicer znaša dobrih 31 evrov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.