01.06.2020

Od danes imate 30 dni časa za cepljenje!

Vsi, ki ste imeli datum obveznega cepljenja proti steklini za svojega psa v času epidemije, torej med 12. marcem in 31. majem, in ga še niste opravili, morate cepljenje opraviti najkasneje do 30. junija, da se bo štelo za pravočasno. Tisti, ki imate cepljenje psa predvideno od danes naprej, morate to storiti v roku in s cepljenjem ne smete zamujati!



Glede veljavnosti cepljenja psov proti steklini na Veterinarski zbornici pojasnjujejo, da je, glede na določila Odredbe o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali, določeno, da imajo lastniki psov po koncu epidemije, še 30 dni časa, da zagotovijo cepljenje svojega psa. V tem času pa se tudi šteje, da je bilo cepljenje opravljeno pravočasno.

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno

Po Pravilniku za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje stekline se cepi pse prva tri leta enkrat letno, nato pa po navodilih proizvajalca, to je na 2 oz. 3 leta. Pes mora biti prvič cepljen med 3. in 4. mesecem starosti. V primeru, da se cepljenje le en dan zamudi, se to smatra kot prekinitev in je potrebno psa ponovno cepiti enkrat letno 3 leta zapored! Vsak lastnik psa ima datum veljavnosti cepljenja vpisan v potnem listu psa, oziroma lahko preko spletne aplikacije preveri, do kdaj velja cepljenje proti steklini.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.