14.09.2019

Odkrili pasje taborišče - psički ni bilo več pomoči

Včerajšnji dan je bil eden najtežjih in žalostnih, kar jih pomnim. S temi besedami se je na profilu svojega društva včeraj zvečer oglasil Simon Mihorič iz društva Srce za Bulle. Prizori, na katere so na Ptuju naleteli prostovoljci iz društva so bili namreč zelo grozljivi, enemu psu pa ni bilo pomoči.V društvu so prejeli obvestilo, da imata dve osebi na Ptuju v stanovanju zaprtih večje število psov. Kaj kmalu se je ugotovilo, da gre za primer, o katerem se je v minulih dneh že veliko pisalo na socialnih omrežjih. Po zapisu lastnice hiše, v kateri sta najemnika skrivala živali, bi naj bili psi, zaprti v kleti, vajeni jesti celo lastne iztrebke. Ti so ležali povsod po tleh. Primer so lastniki stanovanja prijavili veterinarski inšpekciji, ki je opravila ogled, a tam naj ne bi ugotovila nič spornega, pravijo v Društvu za zaščito živali Maribor. “Mi smo že obupani. Iz primera v primer, iz dneva v dan. Si predstavljate šele obup živali, ki v takšnem morajo bivati? Zakaj jih imajo?” so pred dnevi zapisali v mariborskem društvu.Na ogled sta se včeraj nato odpravila še člana društva Srce za Bulle. "Pričakala ju je grozota, ki si je nismo predstavljali," prišejo v društvu. Po besedah Mihoriča je bila v skednju še komaj živa 9-letna doga, za katero je veterinarski pregled kasneje pokazal, da je v izredno slabem stanju. "Ni mogla niti stati, bila je brez moči, kahektična. Ima tumor na mlečni žlezi v velikosti 20x15 cm. Iz tumorja se izteka gnoj," pišejo v poročilu Veterine Jagodič. Veterinarka je ugotovila tudi močno podhranjenost psičke, odločila se je za evtanazijo.


Kot dodajajo v društvu so na istem naslovu našli še eno psičko z dvema mladičema. Oba sta bila nečipirana, necepljena in presuha. "Nad njima se je moški izživljal in iz njiju vabil bes in agresijo," pravi Mihorič in v dokaz na strani društva objavi tudi videoposnetke. Vse tri pse so iz društva odpeljali in so že bili veterinarsko oskrbljeni.

Kako inšpektor ob nedavnem ogledu ni našel nepravilnosti, se sprašujejo v društvu Srce za bulle. "Ne vem kaj bo potrebno storiti, da se take in drugačne grozote ustavijo? Ti osebi bi si zaslužili zaporno kazen, visoko denarno kazen in doživljensko prepoved posedovanja živali," je prepričan Mihorič.Na objavo so se odzvali tudi v mariborskem društvu, kjer so za primer izvedeli pred tedni in lastnike hiše napotili na inšpekcijo: "Sramota za uradne organe in veterinarsko inšpekcijo! Sramota!!!! In hkrati stalnica! Inšpektor je opravil ogled in ni našel nepravilnosti ... dajte prosimo presodite še vi sami. Pa kaj se to dogaja v tej državi naši in zakaj se to inšpektorjem dopušča. Živali pa trpijo in umirajo," so ogorčeni v mariborskem društvu.

Lastnica psa naj bi bila sicer ženska, ki je v stanovanju živela z mlajšim partnerjem in šestimi otroki. Kot pišejo na portalu Maribor24 je vprašljivo tudi to, kako živijo otroci. “Otroci so sredi zime v snegu in mrazu naokoli hodili v plenicah in kratkih hlačah,” je dejala bralka omenjenega portala. V stanovanju naj bi bilo po tleh nametano veliko oblačil, hrane, smeti in iztrebkov.  Mati naj bi si kupovala draga eterična olja, s hrano pa naj bi jo zalagal mariborski aktivist Aleksander Kamenik.

Foto: Srce za bulle


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.