25.02.2019

Orkanska burja z vso silo udarila po zavetišču

Orkanska burja, ki je minuli vikend divjala tudi pri sosedih, je z vso silo udarila tudi po dubrovniškem zavetišču za pse na Žarkovici. Prostovoljci so z nečloveškimi napori uspeli rešiti vsa pasja življenja in s tem preprečili še večjo katastrofo. Reševali so več kot 230 psov, veliko jih je ostalo brez hišic oziroma brez strehe nad glavo. Burja je kot za šalo uničila dva kontejnerja, ki sta nudila streho 30 psom, uničila pasje hišice, vrata in okna improviziranih objektov.

 


Zavetišče Žarkovica nad Dubrovnikom že 20 let vodi Društvo za zaščito živali Dubrovnik, ki deluje s pomočjo donacij in minimalnimi sredstvi, zato jim je z vremensko ujmo povzročena škoda povzročila dodatne probleme.

Na Žarkovici bodo v prihodnjih dneh in tednih potrebovali pomoč prostovoljcev, da bodo lahko ponovno zagotovili varno bivanje vsem svojim varovancem. Potrebujejo predvsem pridne roke in material, ki bo nadomestil uničenega (les, ograje, hišice ...). Več informacij najdete na strani Društva.

Vodilni iz najbogatejšega hrvaškega mesta Dubrovnika se na to temo še niso oglasili, kar pravzaprav ni nič presenetljivega, saj že več kot desetletje samo obljubljajo ureditev razmer in novo zavetišče. Dubovniško - neretvanska županija je tudi ena od še treh na Hrvaškem, ki ne spoštuje novega zakona o zaščiti živali iz leta 2017, po katerem bi morala najkasneje do 1.1.2019 zagotoviti zavetišče za zapuščene živali.


Koliko časa bo še lahko delovalo v bistvu nelegalno zavetišče na Žarkovici? Koliko časa bo še kljubovalo surovi moči narave, od orkaskega vetra in nizkih temperatur do hude vročine poleti? Se bo morala res zgoditi katastrofa, da se bo kaj premaknilo?

 



Vir in foto: Index.hr in Društvo za zaščito živali Dubrovnik

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.