31.01.2020

Perun prekinja pogodbe tudi "zaveznikom"

Po tem, ko se je zdelo, da se lastnik Zavetišča Perun Branko Pirc vendarle ne namerava povsem odpovedati svojemu zavetišču, v javnost prihajajo nove - nepričakovane informacije. Kot smo poročali, se je zaradi medijskih "pritiskov" lastnik zavetišča najprej odločil zavetišče zapreti, nato pa si vendarle premislil in nadaljnje sodelovanje ponudil nekaterim gorenjskim občinam, katerih župani so na nedavni tiskovni konferenci delovanje zavetišča tudi javno pohvalili.

Kljub ugotovljenim nepravilnostim s strani veterinarske inšpekcije in izdani odločbi, v kateri je med drugim navedeno, da je Zavetišče Perun v okolje vračalo nesterilizirane in nekastrirane mačke, oddajalo veterinarsko nepregledane živali, pomanjkljivo oglaševalo živali, ki so bile na voljo za posvojitve ... so nekateri župani pred slabima dvema tednoma Pircu torej izrazili podporo in si na ta način zagotovili pogodbo o oskrbi brezdomnih živali tudi v prihodnje. No, vsaj zdelo se je tako.

"V različnih medijih se v zadnjih tednih pojavljajo očitki o domnevnih nepravilnostih v zvezi z delovanjem jeseniškega zavetišča Perun, ki je do nedavnega opravljalo gospodarsko javno službo zavetišča za zapuščene živali na območju sedemnajstih gorenjskih občin. (...) Danes je na sklicani novinarski konferenci vseh 7 županov zgornjegorenjskih občin izrazilo podporo zavetišču, to pa naj bi gospodarsko javno službo zavetišča za zapuščene živali za zgornjegorenjske občine opravljalo še naprej," so v sporočilu za javnost 20. januarja zapisali v Občini Jesenice.

A kot kaže si je Pirc ponovno premislil. Iz Občine Jesenice so danes v javnost podali obvestilo, v katerem pišejo, da so prejeli obvestilo o odpovedi pogodbe: "Občina Jesenice je s strani Branka Pirca, imetnika zavetišča Perun, v tem tednu prejela uradno obvestilo o odpovedi koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe zavetišča za zapuščene živali. V nadaljevanju bo Občina Jesenice pristopila k pogovorom s koncesionarjem v zvezi s sporazumno prekinitvijo koncesijske pogodbe, ki sicer velja do konca leta, in k iskanju nadaljnjih rešitev za izvajanje omenjene gospodarske javne službe. Pirc kot razlog za odpoved sicer navaja nameravano opustitev poslovne dejavnosti iz poslovnih in osebnih razlogov."

Da so v podpis dobili predlog za prekinitev pogodbe so za časnik Delo potrdili tudi v občinah Kranjska Gora in Bled, neuradno pa naj bi ga dobili tudi v Radovljici.

Z JUTRIŠNJIM DNEM SPREMEMBE

Z današnjim dnem se iztekajo pogodbe med Zavetiščem Perun in nekaterimi gorenjskimi občinami. Mestna občina Kranj in Občina Tržič sta za oskrbo brezdomnih živali že sklenili 5-letno pogodbo z Zavetiščem Ljubljana, občine Šenčur, Cerklje na Gorenjskem in Železniki pa bodo z jutrišnjim dnem brezdomne živali nameščale v Zavetišče Horjul.

V SOBOTO PROTEST PRED ZAVETIŠČEM PERUN

Jutri se pred gorenjskim društvom Perun sicer pripravlja protest pod imenom "Rešimo gorenjske živali!"

"Plačano mučenje živali v zavetišču Perun se vleče že predolgo in to je potrebno ustaviti! Ogromno zbranih dokazov in izjav o tem, da zavetišče povzroča trpljenje namesto odrešitve za živali, do sedaj ni bilo zadosti, da bi se pristojne službe zganile in moriji naredile konec z zaprtjem in prepovedjo obratovanja. Predolgo smo bili pretihi. Čas je, da bolj na glas povemo, kaj se mora zgoditi. Leto 2020 mora biti leto lepšega ravnanja s tistimi, ki so popolnoma nemočni. Bodimo njihov glas!" sporočajo organizatorji protesta na socialnih omrežjih.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.