22.09.2020

Porast okužb s kužnim kašljem pri psih po vsej Sloveniji

Iz Veterinarskega centra Lara obveščajo, da v zadnjih dveh tednih opažajo povečano okužbo psov s kužnim kašljem. Gre za izredno nalezljivo obolenje zgornjih dihal pri psih po izvoru virusne ali bakterijske narave. Prenaša se tako s stikom kot preko površin. Bolezen se lahko pojavi pri vseh psih, ne glede na starost, v hujši obliki pa pri necepljenih in imunsko oslabljenih živalih.

Znaki obolenja se sicer pojavijo nenadoma, najpogosteje zvečer ali ponoči. Psi močno in krčevito kašljajo, lahko se pojavi tudi davljenje. Ob poslabšanju znakov se lahko pojavi tudi pljučnica. Ob pojavu kliničnih znakov se skrbniki čimprej posvetujte s svojim veterinarjem, ki bo psu predpisal ustrezno terapijo, ob tem pa ne dopustite, da ima pes stike z drugimi psi, prav tako pa se izogibajte površinam, kjer se gibljejo ali zadržujejo druge živali.


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.