16.04.2021

Ali imajo psi radi glasbo?

Pogosto si zastavljamo vprašanje, ali imajo psi radi glasbo? In, če jo imajo, katero?

 

Na to vprašanje so skušali odgovoriti znanstveniki s kraljeve univerze v Belfastu tako, da so petdesetim psom predvajali različno vrsto glasbe. Tako so jim, denimo, vrteli pop glasbo Britney Spears, Robbieja Williamsa in Boba Marleya. Med klasično glasbo so uvrstili dela Bacha, Vivaldija, Mozarta, Chopina in Beethovna. Predvajali so jim tudi "heavy metal" glasbo.

 

Rezultati so bili presenetljivi. Na različno vrsto glasbe so se psi odzivali zelo različno. Med poslušanjem metala so bili nemirni, mnogi so tudi lajali. Ko so psi poslušali pop glasbo, ni bilo opaziti spremembe vedenja, do te glasbe so bili bolj ali manj ravnodušni. Največjo spremembo vedenja pa so kazali psi med poslušanjem klasične glasbe. Bili so telesno in psihično povsem sproščeni in umirjeni, med poslušanjem klasikov je bilo zelo redko slišati kakšen lajež. Znanstveniki so bili enotnega mnenja: le klasična glasba je tista, ki pse sprošča, umirja in psihično uravnovesi.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.