18.01.2021

Rekorden upad zapustitev in rekordno število posvojitev

Kot smo na našem portalu že poročali, je Slovenija v lanskem letu zabeležila najmanj zapustitev psov - posledično so bili tudi pasji boksi v večini naših zavetišč veliko bolj prazni v primerjavi s preteklimi leti. Spodbudne novice prihajajo tudi iz drugih držav. Italijanski mediji tako poročajo, da je bilo leto 2020 rekordno v dveh smislih - število poletnih zapustitev (po katerih so žal znani naši zahodni sosedje) je zaradi "kovid krize", ki je vplivala tudi na to, da se je veliko ljudi odpovedalo dopustovanju, občutno upadlo. Hkrati pa ENPA, državna organizacija za zaščito živali poroča še o enem rekordnem trendu. Za kar 15 odstotkov več posvojitev psov so zabeležila italijanska zavetišča v preteklem letu. Zgodilo se je celo to, da je zavetišče v kraju Monza decembra prvič v zgodovini ostalo brez psov. "To je v teh posebnih časih pravzaprav en mali čudež. Na eni strani ljudje, ki so se odločili v svoj dom sprejeti novega družinskega člana, na drugi pa neumorni prostovoljci, ki so kljub popolnemu zaprtju države delali vse, da bi živalim našli odgovorne domove," je medijem sporočila Carla Rocchi, predsednica Enpe.

Manj spodbuden podatek je sicer prišel v začetku jeseni, ko se je število namestitev oz. vrnitev v zavetišče nekoliko povzpelo, predvsem zaradi socialnih stisk nekaterih posameznikov in družin, ki za psa (finančno) niso zmogli več poskrbeti. K sreči se je tudi ta trend po oktobru spet obrnil v drugo smer. Pri organizaciji so se posebej razveselili tudi podatka, da so lani poskočile posvojitve starejših psov in psov s posebnimi potrebami. Pri Enpi so živalim sicer iskali domove, ki bodo "za vedno", kar pomeni, da so bili pri izbiri posvojiteljev zelo selektivni.Foto: Canile Dog Hotel

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.