16.04.2021

Še samo 6 tednov, da preprečite, da se vaš denar steče v državno blagajno!

Mnogo ljudi še vedno ne ve, da lahko del akontacije dohodnine vsak državljan nameni eni od neprofitnih organizacij v Sloveniji. Če tega ne stori, denar ostane državi. Takih naj bi bilo 50 % državljanov - v državni blagajni pa tako ostane slabih 5 milijonov evrov, ki bi sicer lahko nevladnim organizacijam pomagale pri uresničevanju zastavljenih ciljev!

Spomnimo, vsako leto lahko svojo odločitev posameznik sporoči najkasneje do 31. decembra, zaradi epidemije pa je bil rok za oddajo Zahtevka za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2020 podaljšan do 31. maja 2021.

Nevladne organizacije so po novem upravičene do 1 % donacije odmerjene dohodnine (do sedaj je ta odstotek znašal 0,5 %). Tudi za društva za zaščito živali je prispevek dela dohodnine najpomembnejši in največji vir prihodkov v posameznem letu. Ponavljamo, ta del vam bo vzel le nekaj minut vašega časa - in bo obveljal za vsa naslednja leta oz. vse dokler svoje odločitve ne boste spremenili sami. Če ste v preteklih letih že izpolnili obrazec, lahko svojo odločitev letos spremenite in svoj del namenite drugi organizaciji. Za vse tiste, ki ste namenitev že oddali v preteklih letih, se je sicer delež namenitve dohodnine avtomatično podvojil, zato ni potrebno ničesar spreminjati ali vlagati.
 

Obrazec: Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije

Svoj del dohodnine lahko razdelite tudi med več društev za zaščito živali, a največ petim. Izpolnjeni in podpisani obrazec je potrebno oddati na pristojni finančni urad, lahko ga pošljete tudi po pošti, ali oddajo uredite s certifikatom prek sistema e-davki.

 

Na seznamu upravičencev so tudi naslednje organizacije:

 

Društvo AniMa - Animals Matter (klikni za več informacij)

Društvo za zaščito živali Kranj (klikni za več informacij)

Društvo za zaščito živali Maribor (klikni za več informacij)

Društvo za zaščito živali Pomurja (klikni za več informacij)
Društvo za zaščito in pomoč živalim Lajka (klikni za več informacij)
Društvo za zaščito živali Novo mesto (klikni za več informacij)
Mačja hiša (klikni za več informacij)

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali - Ambasadorji nasmeha (klikni za več informacij)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.