26.01.2021

Skrbniki psov živijo dlje!

"Skrbniki psov živijo dlje!" Tako je ugotovila obširna švedska študija, ki je preiskovala povezavo med skrbniki psov in s tem povezanim zmanjšanim tveganjem za nastanek srčno žilnih bolezni in prezgodnje smrti. Raziskovalci so uporabili podatke, ki so jih pridobili od 3.4 milijona Švedov, starih med 40 in 80 let. Pred samim začetkom študije, ki je trajala kar 12 let, so izločili vse, ki so imeli kadarkoli v življenju srčno žilna obolenja, upoštevali pa so tudi starost, spol, zakonski stan, prihodke in druge dejavnike. Izkazalo se je, da je bila umrljivost skrbnikov psov zaradi raznih dejavnikov nižja za 20 %, umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni pa je bila nižja za celo 23 %. Podrobno je študija objavljena tukaj.

 

 

Sam vpliv je bil opaznejši pri skrbnikih določenih pasem, kot sta na primer poiter (lovski pes) in prinašalec. Eden od glavnih raziskovalcev dr. Tove Fall, sicer epidemiolog na uppsalski univerzi meni, da to zgolj odraža različne skrbnike: predstavljaje si skrbnika labradorca in potem še nekoga, ki ima na primer pomeranca.

 

“Skrb za psa je odlična motivacija za gibanje v naravi, nudi pa nam lahko tudi nekakšno socialno podporo,” pove dr. Fall. “Sama raziskava sicer ne dokazuje vzroka in posledice, poleg tega tudi ni vsakdo primeren za skrbnika psa.”

 

A skrbni psov vemo, da tudi če nam naši ljubljenci življenja dejansko ne podaljšajo, nam ga pa zagotovo nepopisno obogatijo.

  

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.