02.06.2020

Tudi letos festival pasjega mesa - a najbrž zadnji tak dogodek na Kitajskem!Kitajska vlada je pred dnevi napovedala, da bo v kratkem ukinjena prodaja psov v trgovinah in na tržnicah, hkrati pa bo prepovedano tudi uživanje njihovega mesa. Ob izbruhu koronavirusa sta to sicer že storili dve manjši kitajski mesti, o čemer smo že poročali.

Ocenjujejo, da naj bi s to potezo Kitajci pri življenju pustili približno 10 milijonov psov. Odločitev je prišla le nekaj tednov pred vsakoletnim festivalom pasjega mesa v mestu Yulin, na katerem v devetih dneh pojedo 10 do 15 tisoč psov. Gre za največji festival pasjega mesa na svetu. S festivalom, ki se vsako leto začne 21. junija, Kitajci praznujejo poletni solsticij. Številne mednarodne organizacije za zaščito živali se zaradi krutega ravnanja s psi že vrsto let borijo za prepoved festivala, pred leti jim je to skoraj uspelo. Dosegli so začasno prepoved, a festival se bo zgodil tudi letos.

Tradicija uživanja pasjega mesa na Kitajskem ima več tisočletno tradicijo. Nasprotuje ji slabih 70 odstotkov Kitajcev, ki bi takoj podprlo ukinitev tega festivala. Oblasti sicer zatrjujejo, da dogodek nima uradne podpore, pač pa za njim stojijo lokalni mali podjetniki. Na letni ravni na Kitajskem pojedo 10 milijonov psov, vendar pa številke z ozaveščanjem javnosti počasi začenjajo upadati.

V tednih pred festivalom vsak dan s podeželja v mesto pripelje vsaj en tovornjak s psi in mačkami. Povpraševanje je resnično veliko, zato bi naj mnogo psov ukradli tudi ljudem, ki imajo te živali za hišne ljubljence. Ta dogodek vključuje izjemno mučenje živali in številne kriminalne dejavnosti. Prodajalci mesa trdijo, da pse čaka humana smrt, a je resnica drugačna, saj jim po besedah njihovih nasprotnikov po več dni ne dajo hrane in vode, nato pa jih žive odrejo in pokončajo pred kupci ter na koncu razkosajo. In to ne samo tistih, ki naj bi bili zapuščeni in brez lastnikov, ampak glede na to, da imajo nekateri od njih celo ovratnice, tudi ukradene.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.