06.07.2019

V Izoli pogin psa zaradi toplotnega udara

Danes so v ambulanti Gombač Vet v Izoli obravnavali pogin kužka zaradi toplotnega udara, sporočajo iz veterinarske ambulante. "Vse lastnike pozivamo k pozornosti. Pri visokih temperaturah in visoki vlagi se izogibajte fizični obremenitvi vaših domačih živali, saj se ne morejo normalno ohlajati, kar vodi do pregrevanja in v najslabšem primeru do pogina zaradi toplotnega udara," ob tem opozarjajo izolski veterinarji. Znaki toplotnega udara so: povišana telesna temperatura, pospešeno in plitko dihanje, modrikaste dlesni in rdeče vijoličen jezik, oteženo gibanje, motnje zavesti, slaba koordinacija in opotekanje, tresenje, nemir, močno slinjenje, bruhanje in driska, nezavest, krči-podobni epileptičnemu napadu ter kolaps in pogin. "Živali naj imajo stalno na razpolago svežo vodo, fizično pa naj bodo aktivne zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko se ozračje ohladi," še navajajo v sporočilu.KAKO PREBRODITI VROČINO? 

 

Že doma nikakor ne pozabite na primeren prostor, kjer biva vaš pes (v kolikor ga imate zunaj). Prostor mora biti senčen, brez prepiha in dovolj velik. Pes mora imeti v vsakem trenutku na voljo dovolj sveže pitne vode! Zadostna količina vode je v poletnih mesecih še toliko pomembnejša, če pes dobiva v glavnem briketirano hrano. Psi v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic, ki so sicer zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature. Vedno poskrbite za to, da je pes v senci in da ima zadostno količino vode. Psa ne sprehajajte po največji vročini, ampak v hladnejših delih dneva, torej zgodaj zjutraj ali zvečer, s seboj imejte svežo pitno vodo.

 

Posebej pazljivi bodite pri starejših in bolnih psih, ki imajo že tako pogosto težave z dihanjem. Psov za časa vročine NE puščajte v avtomobilih (čeprav če ste pustili odprta okna, ali je avto v senci). Četudi zunaj ni izjemno vroče, deluje notranjost avtomobila kot pečica. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini, je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar nastopi že v 15 minutah! V zelo vročih poletnih dneh imejte psa stalno pod nadzorom. Izogibajte se tudi sprehodom po vročem asfaltu, ki lahko zelo poškoduje šape štirinožca.

 

O VROČINSKEM UDARU:

 

Vročinski udar pri psu nastopi takrat, ko običajni telesni procesi ne zmorejo obdržati svoje telesne temperature v varnih mejah. V zadnjih letih se povečuje število psov, ki so doživeli vročinski udar, to pa bi lahko pripisali predvsem premajhni osveščenosti skrbnikov. Nekateri psi so bolj občutljivi na vročino - zlasti psi s prekomerno telesno težo, temni psi in "kratkonose" pasme, kot so mopsi in buldogi.

 

Kadar psa zebe se naježi, trese se po vsem telesu – te znake ponavadi zlahka opazimo. Če je psu prevroče, pa to žal ponavadi opazimo šele, ko je tik pred toplotnim udarom, se pravi, ko je že ogroženo njegovo življenje. Velja ponoviti, da je veliko ljudi zmotno prepričanih, da si bo pes sam poiskal senco, če mu bo prevroče. Pozornost zato ni odveč predvsem pri mladičih, mladih in starejših psih, ki radi tudi v zelo vročih dneh ležijo na soncu, na vrtu, terasi ali balkonu in se predajajo toplim sončnim žarkom.

 

Vročinskega udara ni težko predvideti: vroč dan (nad 30 stopinj Celzija), višja vlažnost zraka, slaba prezračenost, pa tudi naša malomarnost (pes v avtu, pesjaku, direktno ali indirektno izpostavljen soncu, brez sence, brez zadostne količine pitne vode...).

 

Ko so psi izpostavljeni vročini, lahko pride do vročinskega udara ali izčrpanosti. Na žalost vse preveč psov podleže vročinskemu udaru, čeprav bi se temu lahko izognili. Gre namreč za zelo nevarno stanje, ki zahteva takojšnjo ukrepanje (beri dalje). Ko opazimo znake vročinskega udara, je na voljo izredno malo časa, preden pride do resnih poškodb ali celo smrti.

 

Znaki vročinskega udara (pojavijo se lahko le nekateri, ali pa vsi hkrati): povišana temperatura (nad 40 stopinj Celzija), pohitreno in oteženo hropeče dihanje, nemir, nervoza, motne sivkaste ali rožnate dlesni, lepljiva ali suha sluznica (zlasti dlesni), živo rdeč jezik, ležanje in nepripravljenost (ali nezmožnost) vstati, šibkost okončin in opletajoča hoja, kolaps in/ali izguba zavesti, gosta ali lepljiva slina, omotičnost in zmedenost. V hujših primerih pes pade v šok in komo.

 

Če že samo sumite, da vaš pes doživlja vročinski udar, morate nemudoma ukrepati in ga umakniti iz vročinskega območja (umaknemo v senco in zagotovimo kroženje zraka)! Psu takoj pričnite postopno zniževati telesno temperaturo, vendar POZOR – postopoma, ne naenkrat in ne prehitro, kajti prehitra ohladitev lahko povzroči nove težave. Ohlajajte ga z vodo, še posebej po vratu, prsih in trebuhu(s hladnimi, mokrimi brisačami ali rjuhami, a POZOR! NE uporabljajte ledu ali mrzle vode). Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se, po besedah veterinarjev, izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt. Ko telesna temperatura pade na 39 stopinj Celzija prenehajte s postopki ohlajevanja, psa dobro osušite in ga narahlo pokrijte, da ne bi še dalje izgubljal toplote. Seveda čimprej pokličite veterinarja, saj je njegova čimprejšnja pomoč zares nujna (tudi če se pes medtem že postavi na noge). Če je le možno, bodite z njim do prihoda v nenehni zvezi in ravnajte v skladu z njegovimi navodili!Foto: Depositphotos (fotografija je simbolična)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.