03.11.2018

V Ljubljani psom nastavljajo pasti

V parku na Viču so v minulih dneh ponovno naleteli na nastavljene pasti za pse. Na kos klobase, v katerega je nekdo skril britvico tako opozarjajo uporabniki socialnih omrežij. O najdbi so obvestili policijo. Pri ogledu kraja so policisti našli še eno klobaso z vstavljeno žiletko. Tudi v Ljubljani vsako leto prejmejo nekaj prijav o nastavljenem strupu ali pasteh. 

 

(foto: Manca Perozzi)

 

Zato policisti lastnikom psov svetujejo, da naj imajo vedno pod nadzorom in na povodcu, s čimer lahko preprečijo, da bi pes nenadzorovano zaužil kakšno odvrženo ali puščeno snov. Prav tako s tem preprečijo, da bi psu kakšna druga oseba ponudila neznano snov, ki bi jo pes pojedel. Prav tako svetujejo, naj imajo ljudje pse pod nadzorom tudi v naravi. Opozorili so namreč, da se morajo lastniki živali zavedati, da lastniki vrtov, polj in vinogradov zaradi zatiranja škodljivcev prav tako nastavljajo strupe, ki jih lahko tudi psi zaužijejo.

 

Gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.