24.09.2017

V znani trgovini preprečili vstop psu vodiču za slepe

Po družbenih omrežjih se je včeraj razširilo sporočilo uporabnice psa vodiča slepih, da je v trgovini Harvey Norman doživela hladen tuš. Sabina je z možem prišla v eno izmed trgovin Harvey Norman, tam pa so ji prodajalci prepovedali vstop, ker je v družbi psa. Čeprav je njen pes vodič za slepe in zakon v Sloveniji vsem trgovcem nalaga, da morajo taki osebi in njenemu psu normalno omogočiti vstop, so bili prodajalci neomajni in to kljub dejstvu, da je bil pes opremljen s pripadajočo oprsnico z vodilom in vsemi oznakami, pravi Sabina.

 

 

"Vseeno, psi ne smejo v trgovino. Ali niste videli listka na vratih?" je bila odločna prodajalka. "Če bi videla listek na vratih, najbrž ne bi potrebovala psa vodiča slepih, sem si mislila in še enkrat vprašala, ali tudi moj pes vodič ne," je ogorčena Sabina. Prodajalka je psa napotila iz trgovine.

 

"Šest let in pol sva z mojim Baronom praktično nerazdružljiva. Skupaj hodiva v službo, po trgovinah, na banko, na pošto, v zdravstvene domove, v javne ustanove, v gledališče, na razne prireditve, v vse vrste lokalov… Voziva se z avtobusi, vlaki, letali doma in v tujini, pa sem do sedaj morala štirikrat nepoučenim pojasnjevati vlogo psa vodiča in 13. člen zakona o zaščiti živali, ki ščiti najino simbiozo. Vsi so takoj razumeli bistvo in nama prijazno pomagali," je zapisala Sabina.

 

Varuha človekovih pravic sedaj prosi, da vodstvu trgovine Harvey Norman in njihovim zaposlenim uradno sporoči, "da invalidi nismo drugorazredni državljani, da je naš denar ravno toliko vreden kakor denar drugih njihovih strank, ter jih podučite, da pravila, ki jih določijo v trgovini ne smejo biti  v nasprotju ter nad zakonom, ki ga določi država. Ne navsezadnje se omenjena trgovina nahaja na območju Republike Slovenije za katero veljajo napisani zakoni, ki naj ne bi bili sami sebi namen, ampak se morajo dosledno upoštevati in izvajati."

 

Iz trgovine Harvey Norman so medtem sporočili, da so v njihovi trgovini skladno z zakonodajo, sužbeni psi dobrodošli. "Zakaj je v vašem primeru prišlo do neljubega dogodka za zdaj še preiskujemo, bomo pa seveda tudi poskrbeli, da se to ali kaj podobnega ne bo več zgodilo. Vemo, da se situacije za nazaj ne da popravit, pa vseeno: v naši trgovini ste vedno dobrobošli skupaj z vašim psom," se glasi odgovor na njihovi Facebook strani.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.