14.06.2018

Velik krvav madež na letošnje svetovno prvenstvo

Danes se pričenja svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji. Skupno bo odigranih 64 tekem, na 12 prizoriščih (stadionih), v 11 mestih. Finale pa naj bi potekalo v Moskvi na stadionu Lužniki. Zakaj o tem prvenstvu pišemo na tem portalu? Zato, ker je ta športni dogodek terjal na tisoče žrtev med najbolj ranljivo skupino živij bitij - brezdomnimi psi. "Ulice so zdaj "očiščene" nepotrebnih psov," se bere v naslovih novic nekaterih ruskih medijev. Ni pomembno, kako. Ni pomembno, zakaj. Pomembno je, da so ulice 11 mest lepe, kot še nikoli, se sliši iz ust tistih, ki so blizu organizatorjev oz. mestnih oblasti.

 

Fotografije so simbolične

 

V šestih mesecih so uradno pobili "zgolj" 1.300 psov, neuradno je ta številka vsaj 10 krat višja. Podobno se je sicer zgodilo že pred štirimi leti, ko je Rusija gostila zimske olimpijske igre. Slednje so bile usodne za na tisoče brezdomnih psov. Rusija je že od nekdaj poznana po problematiki velikega števila uličnih psov, na ulicah jih je v tem trenutku menda 5 milijonov. Zagovorniki živali so z oblastmi iskali dogovor, s katerim bi živalim z ulic našli primerno zatočišče. A pri tem so bili neuspešni. Vlada je namreč že lani odobrila vrtoglavih 13 milijonov evrov sredstev za uboj psov in mačk, ki so brez doma. Po nekaterih informacijah so se pri tem posluževali celo najbolj krutih načinov, zastrupljanja, rezanja vratov in pobojev s sekirami. Trupla so odlagali na velike deponije, kar so večkrat zabeležile tudi televizijske kamere.

 

Fotografije so simbolične

 

Letošnje svetovno prvenstvo je torej zaznamoval velik krvav madež. Prepričani smo, da je humanih načinov, kako umakniti pse z ulic veliko. Preselili bi jih lahko v začasna zatočišča. V osmih letih, kolikor so trajale priprave na ta nogometni spektakel, bi zanje lahko našli boljše rešitve. Znebili so se jih v zadnjem trenutku - na najbolj krute načine, pri tem je v nepredstavljivih mukah trpelo na tisoče psov. Vse zato, da bo ves svet en mesec užival ob gledanju "brcanja žoge". Vse za človeško sprostitev in zabavo, torej. Če boste nocoj gledali prvo tekmo prvenstva, premislite o tem. Pomislite na davek, ki ga je terjal ta spektakel. #bloodyFIFA2018

 

 

Foto: IPA

 

Fotografije so simbolične. Na voljo so avtentični letošnji posnetki pobijanja uličnih psov, a jih zaradi vnemirjajoče vsebine na tem mestu nismo objavili.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.