14.01.2019

Velika sprememba! Psom po novem dovolijo v vsa javna mesta!

Občina Vračar v Beogradu z letošnjim letom uvaja pomembno novost. Odslej lahko občani v prostore javne uprave vstopajo v družbi psov in mačk. Gre za prvi tak primer v Srbiji, ki mu bodo, kot kaže, sledile tudi mnoge druge občine. Psi morajo biti seveda na povodcu (ali v naročju), vstopajo pa lahko tako v prostore občine, upravne enote in v vsa ostala javna mesta. Mihajlo Grupković z občine je povedal, da so se za to potezo odločili predvsem zaradi problematike zapuščanja domačih ljubljencev. "Gre za del koncepta odgovornega skrbništva, ki mu v zadnjih dveh letih posvečamo res ogromno pozornosti. Vakcinacija, čipiranje, sterilizacije, kastracije ... vse to je del našega pristopa, ki bo zagotovo dal dobre rezultate," je povedal Grupković.

 

 

 

Beograd zadnja leta tudi sicer postaja vse bolj psom prijazna destinacija. Na ulicah je sicer še vedno veliko brezdomnih živali, a se njihovo število iz leta v leto zmanjšuje. Lastniški psi so dobrodošli v vozilih javnega mestnega prevoza, vse več pa je tudi psom prijaznih gostinskih lokalov. Vstop psom dovoljuje celo nekaj fakultet. Zdi se torej, da vse več prebivalcev srbskega glavnega mesta domače ljubljence dojema drugače, kot pred leti, ko je večini pes ali mačka predstavljala zgolj nepotrebno nadlogo ...

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.