08.03.2018

VIDEO: Ko lahko s praznimi plastenkami 'nahraniš' brezdomčke

Turčija je ena tistih držav, kjer je problematika brezdomnih živali zelo prisotna. Že dolga leta si mnogi aktivisti prizadevajo pomagati na tisoče in tisoče psom in mačkam na ulicah - neuradno naj bi jih samo na ulicah glavnega mesta bilo preko 150.000. Njihovim prizadevanjem je pred štirimi leti prisluhnilo tudi podjetje, ki se ukvarja z reciklažo plastike.

 

 

Že nekaj let je tako mogoče na ulicah nekaterih mest v Turčiji opaziti prav posebne zbiralnike plastenk. Kako sistem funkcionira? Ko mimoidoči v zbiralnik odvrže plastenko, iz njega pride nekaj briketov, ki padejo v posebno posodico. Ti briketi so nato na voljo psom in mucam, ki tavajo po ulicah.

 

 

Ponudniki pa so šli še dlje. Posebna odprtina je namenjena tudi za vodo, ki morebiti še ostane v plastenki. Mimoidoči jo lahko odtoči v posebni odprtini. Ta voda se bo nato izlila v drugo skledico, ki bo na voljo brezdomčkom.

 

OGLEJ SI VIDEO:

 

 

S projektom se pobudniki trudijo reševati dva problema: brezdomne živali so lažje in hitreje nahranjene, istočasno pa je na ulicah manj odpadne embalaže, ki je v današnjem svetu velik problem. Glede na odlične rezultate, ki jih je prinesel projekt, so se v vodstvu podjetja, ki je postavilo te zbiralnike odločili, da bodo izdelek ponudili tudi drugim državam. Cena posameznega zbiralnika je 4.000 dolarjev.

 

 

 

Glede na to, da imamo na slovenskih ulicah predvsem veliko število brezdomnih mačk - bo kdo od županov razmislil o tem, da bi tak zabojnik lahko stal tudi v kateri od slovenskih občin?

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.