31.12.2019

Vsak ognjemet ubije večje število ptic

"Posledica pokanja, ptički od stresa letajo brezglavo okoli. Eden se je zaletel tudi v naše okno. Žal, ptičku ni bilo pomoči, saj je imel počeno lobanjo in vretence," je ob fotografiji mrtve ptice na socialnih omrežjih pripisala Tjaša Milošič Kovačič. Uporaba pirotehničnih sredstev na ptice, po navedbah Društva za opazovanje in proučevanje ptic za portal ptujinfo.com, povzroči množičen preplah pri pticah, ki prenočujejo v mestnih središčih. Veliko teh ptic pogine predvsem v času, ko so v mestih organizirani ognjemeti. Ptice se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, pogosto zadušijo.Kot še dodajajo na portalu ptujinfo.com, uporaba pirotehničnih sredstev splaši ogromne jate spečih ptic, ki v zmedi zadanejo predmete, ki jih v temi ne vidijo, na primer okna, žice, veje, stebre. Zadnji večji primer se je zgodil leta 2010 v Ameriški zvezni državi Arkansas, kjer je ob praznovanju novega leta z neba padlo 5,000 rdečeperutih škorčevcev.

Negativnih posledic, ki jih imajo ognjemeti (tudi) na živali se dobro zavedajo v Kopru, Celju, Mariboru, Novem mestu, Kranju ter na Ptuju in Bledu, kjer so ognjemetom odrekli dobrodošlico. V današnji noči bo ognjemet organiziran v Ljubljani in Murski Soboti, jutri pa tudi v Portorožu. Kljub mnogim, javno objavljenim - uradnim podatkom o tem, koliko negativnih posledic imajo ognjemeti na živali, teh podatkov pri Mestni občini Ljubljana (očitno) nimajo: "Na MOL ne razpolagamo s podatki ali raziskavami, ki bi dokazovale, da zaradi ognjemeta ogrožamo življenja živali. Je pa znano, da tako domače kot divje živali ob hrupu, ki ga povzročajo ognjemeti in druga pirotehnika, doživijo šok in so v stresu. Prav gotovo bi daljša, večdnevna in večkratna uporaba teh sredstev povzročila tudi pogin živali, kar pa ne velja za silvestrski ognjemet, ki je, kot navedeno, enkraten in kratkotrajen," pojasnjujejo. V Mestni občini Ljubljana tako ne razmišljajo o ukinitvi ognjemetov in druge pirotehnike, k temu jih ni spodbudil niti rezultat ankete, ki so jo opravili pri občini in ki je pokazala, da kar 75 % Ljubljančanov ognjemeta ne podpira.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.