20.12.2019

Zaradi ognjemeta v naročju skrbnikov umrl pes

Tuji mediji poročajo o dogodku, ki se je pred petimi dnevi zgodil v Argentini. Zaradi več zaporednih napadov panike, ki so sledili pokajočemu ognjemetu, je v naročju svojih skrbnikov poginil pes Magui. Pretresljivi opis dogodka je na socialnih omrežjih delila skrbnica Antonella, ki je zapisala, da se je njen pes ognjemetov in druge pirotehnike bal že od nekdaj. K tragičnemu koncu je tokrat najverjetneje botrovala tudi Maguieva starost in neodzivnost veterinarjev. Po Antonellinih besedah, se na klic namreč ni odzval niti en veterinar, napadi panike pa so bili prehudi.Zaradi pokanja veliko psov in drugih živali trpi tudi pri nas. Čeprav je ognjemetov iz leta v leto manj, zmanjšuje pa se tudi siceršnja uporaba pirotehnike, bodo "veličastne" ognjemete tudi letos spet organizirali v Ljubljani, Piranu in Murski Soboti. V drugih slovenskih občinah se k sreči bolj zavedajo škodljivosti pirotehnike in ognjemetov, predvsem pa vpliva, ki jih imajo na okolje, ljudi in živali. Pokanje namreč predstavlja velik stres za živali in ogroža njihovo varnost. Ptice se denimo zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, pogosto zadušijo. Zaradi pokanja in ognjemetov pobegne veliko psov, nekateri so udeleženi v prometnih nesrečah. Psi namreč zaznavajo mnogo višje frekvence, zvoki so zanje intenzivnejši, slišijo vsaj petkrat bolje in tudi do štirikrat dlje od človeka. Ognjemeti povzročajo divjim živalim, pri katerih v zimskih dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, nepotreben stres – že najmanjša stresna situacija pa lahko zanje pomeni smrt. Navedli smo seveda le nekaj primerov.

Negativnih posledic, ki jih imajo ognjemeti (tudi) na živali se dobro zavedajo v Kopru, Mariboru, Novem mestu, Kranju ter na Ptuju in Bledu. V nekaterih od teh občin so poiskali prijazne alternative (npr.: "mapping" v Kopru), nekateri so sredstva, ki bi jih sicer porabili za organizacijo ognjemeta, preusmerili v dobrodelni namen. K temu, da je ognjemet povsem nepotreben, pa že nekaj let priznavajo tudi občani. Dobrih 75 % občanov ognjemeta denimo ne podpira v Kopru. Enak odstotek tistih, ki ne odobravajo organizacije ognjemetov najdemo tudi v Ljubljani. A v Ljubljani o ukinitvi ognjemeta kljub temu ne razmišljajo. Še več: tradicionalnemu silvestrskemu, so letos dodali še enega - odvil se je 29. novembra na dogodku "prižig lučk".
Vir in foto: www.en24.news

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.