26.03.2020

Zavetišče Ljubljana bo sprejelo pse in muce obolelih s koronavirusom

V zavetišču Ljubljana so pripravljeni na sprejem zapuščenih domačih živali, katerih edini skrbnik bo zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziran. Prostora imajo za okoli 50 živali z območja pristojnosti zavetišča, pišejo v časniku Delo. "Bolni skrbniki naj živali ne vozijo v zavetišče, tamkajšnji zaposleni jih bodo prevzeli na terenu, skrbnikom pa jih bodo vrnili po odpustu iz bolnišnice. Storitev bodo morali plačati imetniki živali," sporočajo iz Zavetišča Ljubljana.V primeru hospitalizacije lastnika naj žival sicer ostane doma in naj zanjo poskrbijo ostali člani gospodinjstva, pravi vodja zavetišča Marko Oman (na fotografiji). V zavetišče bo žival lahko nameščena zgolj v primeru, če bo hospitaliziran edini skrbnik. V zavetišču sicer verjamejo, da smo v Sloveniji odgovorna družba in da psov ter mačk ne bomo zapuščali.

Kot smo že pisali, Zavetišče Ljubljana ostaja odprto, vendar do nadaljnjega zaradi razglašene epidemije posluje v omejenem obsegu. Zavetišče izvaja le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Vse skrbnike živali naprošajo, da vsako pogrešanje njihove živali takoj javijo zavetišču, na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice), ki bo prijavo zabeležilo v evidenco. Prav tako vse najditelje živali naprošajo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč vsi predhodno zavetišče obvestijo o najdbi živali na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice)..

Lastnik živali, ki kaže znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje), ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom, naj ne vstopajo v zavetišče. Po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali, nadaljujejo. Ogledi in posvojitve potekajo v omejen obsegu v času uradnih ur. Pred prihodom v zavetišče je zaželeno naročanje na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (splošne informacije). Vse živali v zavetišču, ki so na voljo za posvojitev, so objavljene na spletni strani, kjer si jih vsi zainteresirani lahko ogledajo.

Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetujejo obisk zavetišča vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom. "Prosimo, da vstopate na območje zavetišče v skladu z navodili zaposlenih. Ob prihodu v zavetišče vse obiskovalce naprošamo, da se prijavijo na recepciji, kjer bodo zavedeni v seznam obiskovalcev ter prejeli navodila za potek ogleda in posvojitve, vračanja izgubljene živali. Prosimo, da v objekte vstopate posamezno in samo na poziv zaposlenih," pravijo v ljubljanskem zavetišču.

Na vhodih v objekte so sicer namestili razkužila in ob umivalnikih tudi razkužilna mila, katera naj obiskovalci uporabljajo najmanj ob prihodu ter odhodu, po potrebi tudi med postopkom. Razkužila so prav tako na voljo v vseh toaletnih prostorih.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.