03.04.2020

Zavetišče omogoča posvojitve, pri oddaji so zelo uspešni!

V času epidemije so vrata za obiskovalce in posvojitelje zaprla skoraj vsa slovenska zavetišča, izjema je Zavetišče Ljubljana. "Zavetišče Ljubljana je eno redkih zavetišč v Sloveniji, ki ni povsem zaprto in še naprej skušamo oddati v posvojitev čim več živali, seveda pod strogimi previdnostnimi ukrepi. Sedaj, ko imajo občani čas, je najboljša priložnost za posvojitev psa ali mačke, saj so živali dokazano odlična družba, zmanjšujejo stres in posledično se krepi imunski sistem, kar je v teh časih zelo pomembno," pravijo v zavetišču.

Ogledi in posvojitve potekajo v omejenem obsegu v času uradnih ur. Potencialni posvojitelji psa ali muce se morajo pred prihodom v zavetišče obvezno naročiti na telefonsko številko zavetišča: (01) 256 02 79. "Vse živali v zavetišču, ki so na voljo za posvojitev, so objavljene na spletni strani, kjer si jih vsi zainteresirani lahko ogledajo. Vse posvojitve torej potekajo po vnaprejšnjem naročanju, na prostem oziroma v upoštevanju varnostne razdalje ter drugih veljavnih ukrepov, vključno z razkuževanjem in po enakih pogojih, kot doslej. Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetujemo obisk zavetišča vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom. Tudi po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali," še dodajajo.  Po njihovih besedah postopki tečejo brez zapletov, občani upoštevajo navodila. Pri oddajanju živali so zelo uspešni, saj imajo trenutno v zavetišču nameščenih le 19 mačk in 13 psov, samo prvi vikend po uvedbi ukrepov pa so oddali kar 6 živali.

Do nadaljnjega so sicer posvajanje ustavili v zavetiščih Maribor, Obala in Horjul. V slednjem pravijo: "Posvojitve smo ukinili z jasnim namenom: nobenih obiskovalcev v zavetišču in s tem nobenih nenujnih stikov (niti prostovoljcev ne), pa tudi ne zdi se nam smiselno posvojiti žival v času, ko z njo praktično ne moreš nikamor. Zato vas prosimo za razumevanje, to je v dobro vseh. Ne moremo si privoščiti bolezni med nami, prav tako ne želimo na kakršen koli način dodati k širitvi virusa. Iz tega razloga so ustavljene tudi vse nenujne dejavnosti - sprejemamo pa bolne in poškodovane."

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.