02.07.2020

Zgrožena obiskovalka: Ker se je kopala s psom dobila 200 evrov kazni?

Na družbenih omrežjih je danes veliko razburjenja požela objava ene od obiskovalk Obale, ki je v torek v Izoli prejela globo v višini 200 evrov. "Razglednica oz. položnica z dopusta na slovenski obali. G. redar U.Ž. me je poklical iz vode (plavala sem 60 m od obale z otrokom na šlavfu ter pes je plaval z nami), na območju kjer ni urejeno za plavalce. Kazen, ker pes ni bil na povodcu," je zapisala na Facebooku. Tudi po navedbah drugih komentatorjev, naj bi sicer ženska globo dobila zato, ker se je pes kopal na neurejeni plaži. "Javil se je očividec, ki je potrdil, da je žensko redar poklical iz morja in ji izročil kazen. V vodi je bila s psom in dveletnim otrokom," se glasi eden od komentarjev pod objavo.Sodeč po navedbi na sami kazni, so žensko oglobili zato, ker na pešpoti v Simonovem zalivu psa ni imela na povodcu.
11. člen Zakona o zaščiti živali, na katerega se nanaša kazen (na fotografiji) pravi, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. "Na kopnem je bila privezana. V vodi pa ne morem met nje na povodcu in krotit varno dveletnika," vztraja obiskovalka. Po njenih besedah gre za teror, ki je izvajan nad poštenimi davkoplačevalci. "Govoril je še o kazni 300 evrov, če mu ne dam dokumenta in še o kazni za blatenje njegovega delovnega mesta."

Ali bi moral biti torej pes na povodcu tudi v morju, se ob tej objavi sprašujejo mnogi komentatorji. Po slovenskem zakonu je uporaba povodca obvezna na vseh javnih mestih. "Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi. Javni kraj je v Zakonu o varstvu javnega reda in miru opredeljen kot vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Kazen za ravnanje v nasprotju z 11. členom Zakona o zaščiti živali znaša za fizično osebo 200 od 400 do evrov, kar je določeno v šesti točki 46.a člena ZZŽiv," nam pojasnijo na UVHVVR in dodajo, da obstaja izjema. Pes je lahko brez povodca v primeru, da na nekem mestu ni pričakovati večjega števila ljudi. Kaj konkretno to pomeni, ne pojasnijo.

Iz Občine Izola so medtem sporočili, da je občinski redar v torek skrbnico psa najprej opozoril, naj zagotovi fizično varstvo psa tako, da bo pes na povodcu. Ker ne ona, ne njej spremljevalec nista upoštevala navodil redarja in se z njim celo prerekala ter ga žalila, se je ta odločil za kršitev napisati globo, navajajo v sporočilu in dodajajo, da kršitelje redarji večinoma le opozorijo za storjeno kršitev, v kolikor opozorilo ne zaleže (kar se je zgodilo tudi v tem primeru), pa za kršitev izdajo globo. Kot pravijo, mora imeti skrbnik psa na povodcu na vseh javnih mestih, razen tistih, ki so s predpisom lokalne skupnosti ali s privolitvijo lastnika javnega mesta namenjena sprehajanju in druženju psov ter so ustrezno označena in ograjena tako, da je psom onemogočen pobeg.

NE SPREGLEJ: Pasje plaže razveseljujejo in tudi jezijo obiskovalce

Že večkrat smo bralce opozorili še na eno pomembno dejstvo: obiskovalec lahko globo v višini 200 evrov prejme tudi v primeru, da ima psa na povodcu in se nahaja na plaži, ki prisotnost psov prepoveduje. Med take plaže sodijo denimo: kopališče v Žusterni, koprska mestna plaža, urejena plaža na Debelem rtiču, plaža v Simonovem zalivu, pri Svetilniku v Izoli, urejena Krkina plaža v Strunjanu, glavna plaža v Portorožu, Fiesa in Mestna plaža v Piranu. Izven glavne sezone (v času, ko ni velike gneče) tudi na nekaterih od navedenih lokacij zadrževanje s psom pogosto ni problem, ni pa nujno, da to velja v vseh primerih. Prepoved pa v vsakem primeru velja za kopanje v vodi.

Ne bo pa prav nobenih težav, če se boste s psom odpravili na katero od divjih plaž, denimo na Bele skale, Debeli rtič, Pod Belvederjem, na plažo za punto v Piranu, na divjo plažo v Strunjanu, del plaže v Fiesi ... Zelo priljubljena je v zadnjih letih tudi plaža pri rtu Seča. S psom se lahko kopate tudi med Koprom in Izolo, kjer je od leta 2017, ko so cesto zaprli za promet, urejeno priljubljeno sprehajališče, tam pa je postavljen tudi pitnik za pse. En del obale ob sprehajalni poti sta občini že uredili za kopanje, na nekaterih mestih je urejen nemoten dostop do morja. Urejene pasje plaže so sicer dobrodošla popestitev turistične ponudbe, a te plaže niso urejene po vzoru tistih, kot jih poznajo recimo v sosednji Hrvaški. Še najbolj izstopa pasja plaža v Kopru, ki so jo "namenu" predali lani.

Ne pozabite, da četudi je na plaži vaš ljubljenček dobrodošel, na njej veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati. Na plažo morate skrbniki psa pripeljati na povodcu, pobirati morate iztrebke, poskrbeti morate za varnost ljudi in drugih živali, v morje pa se vedno odpraviti skupaj, psa v nobenem primeru ne smete pustiti, da se sam prosto sprehaja po plaži. Zavedati se morate, da na plaži niste sami, tam bo najbrž vedno tudi nekaj otrok in ljudi, ki se psov bojijo. Nikar ne pozabite, da morate psu ves čas zagotavljati svežo vodo in ga zaščititi pred vročino (senca, senčniki...). Vedno imejte pri izbiri plaže v mislih to, da mora imeti vaš pes možnost skriti se v senco, tudi dostop do vode ne sme biti težava (vsekakor naj bo med obvezno opremo v torbici tudi hladna voda). Izogibajte se močnemu soncu, zato se na plažo odpravite šele po 17. ali 18. uri, še bolje pa proti večeru.

Foto: FB skupina Pasjeljubci

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.