16.02.2020

Živali so za otroke koristne

Ste tudi vi že slišali za neodgovorne ljudi, ki ob prihodu dojenčka oddajo psa ali mačko? Stara prepričanja, da so živali za dojenčke škodljive, že dolgo ne veljajo več. To so dokazale že številne raziskave. Raziskava strokovnjakov z Uppsala University na Švedskem je ugotavljala, za koliko se ob odraščanju s kosmatinci zmanjša možnost za pojav astme. Zaključili so, da imajo otroci, ki odraščajo s psom, za 15 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za astmo.

 

 

Ugotovitev te raziskave se le pridružuje številnim raziskavam, ki so že ovrgle hipotezo, da morajo otroci odraščati v zelo čistih pogojih. Pretirano čisto okolje namreč poveča možnosti za pojav raznih alergij pri otrocih, tudi astme.

 

Švedski strokovnjaki so analizirali podatke več kot milijona otrok, ki so bili rojeni na Švedskem med letoma 2001 in 2010. Dojenčki, ki v svojem prvem življenju odraščajo s psom, imajo za 15 odstotkov manj možnosti za razvoj astme. Če živijo še v stiku z drugimi kmečkimi živalmi, se tveganje zmanjša za 52 odstotkov, piše The Guardian.

 

Soavtorica raziskave Catarina Almqvist Malmros je pojasnila, da raziskava še vedno ne odgovarja na vprašanje, kako bi lahko živali pomagale zmanjšati tveganje za astmo. Zato bodo potrebne nadaljne raziskave, da bodo bolje razumeli učinke živali na otroke in rezultate spremenili v praktične nasvete starše.

 

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.