20.04.2021

Živalim po novem lahko predpisujejo nekatera "človeška zdravila" - prihranek za družine do 90 odstotkov!

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je prejšnji teden sprejel odlok, na podlagi katerega bodo veterinarji lahko za zdravljenje živali predpisovali zdravila, ki so sicer namenjena ljudem. Po prvi oceni ministrstva, bo skrbnik psa pri kritju stroškov zdravljenja nekaterih bolezni prihranil do 90 %. Odločitev sta pozdravili tudi obe največji organizaciji za zaščito živali. "Večina državljanov je na tako odločitev čakala že mnoga leta," je dejal Speranza. "Mnogim bo ta odlok omogočil kakovostnejšo in hitrejšo obravnavo bolezni živali, nenazadnje pa tudi velik prihranek za premnoge družine ter organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito živali."


Za primer mediji navajajo kronično bolezen srca, kjer bo posameznik po novem lahko prihranil do 400 evrov v posameznem letu. Odlok, na katerem je podpis ministra zdaj torej veterinarjem omogoča, da za zdravljenje živali predpisujejo generična zdravila namenjena ljudem, a pod pomembnim pogojem, da vsebujejo enako učinkovino kot veterinarsko zdravilo. V vsakem primeru pa ljudi opozarjajo, naj živalim ne dajejo zdravil, ki jih imajo doma, ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem. Z uporabo določenih "človeških zdravil" lahko skrbnik živali stori več škode kot koristi in nekateri preparati so lahko za psa tudi življenjsko ogrožajoči. Zdravila, ki so lahko primerna tako za ljudi, kot živali, lahko predpiše izključno samo veterinar!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.