24.10.2020

Prihod pasjega mladička v nov dom

Avtor prispevka Klara Krek, dr. vet. Med. - https://www.pasjahrana.net/  

Današnja vsebina je namenjena vsem novim ali bodočim lastnikom malih pasjih kepic! Sedaj gre zares, saj je napočil čas, ko bo v vaš dom prišel nov družinski član - pasji mladiček!

Mladički ostanejo v leglu vsaj do dopolnjenega 8. tedna starosti. Ko so stari vsaj 8 tednov pa počasi začnejo zapuščati svoje bratce, sestrice, se ločijo od mamice in odidejo v nove domove. Za mladičke je to zelo stresno obdobje, saj pridejo v novo, popolnoma neznano okolje. Svetujem vam, da si v tem času, ko pripeljete mladička v vaš dom vzamete dopust, saj bo tako za malo kepico to obdobje veliko lažje in seveda manj stresno. Mladiček v novem domu potrebuje red pri hranjenju, sprehodih, igri in počitku in če boste doma z njim, se bo tako najhitreje navadil na pravila obnašanja v novem domu.

Kje začeti? 

Priprave na prihod pasjega mladička se seveda pričnejo že veliko prej. Vse skupaj se začne že pri sami izbiri mladička (pa naj bo to pasemski kuža ali mešanček), saj ima vsaka pasma (kombinacija različnih pasem) svoje značilnosti, prednosti in slabosti. Kakorkoli pomembno je, da si izberete psa, ki najbolje ustreza vašemu življenjskemu slogu, je primeren za bivanje v hiši/stanovanju oz zunaj in seveda najpomembnejše, da se s prihodom strinjajo vsi družinski člani!

Če imate otroke, jih poučite o pravilnem ravnanju s psičkom. Naučite jih, kako pravilno dvigniti mladička, ga nesti in se igrati z njimVlečenje za uhlje, rep in tačke je za mladiča boleče, vtikanje prstkov v oči in smrček pa neprijetno. Kuža se bo nekaj časa umikal, potem pa se bo branil – seveda z zobmi! Psi imajo otroke običajno izredno radi in se med njimi splete veliko prijateljstvo ter zaupanje.

Kužkov prostor, ki bo samo njegov 

V kolikor bo kuža bival zunaj, zgradite dovolj velik pesjak z dovolj veliko pasjo uto, ki bo vašemu kužku nudila ustrezno zavetje (tako poleti kot tudi pozimi- ustrezno izolirana, dovolj velika, pregrajena). Če pa bo kuža bival v stanovanju, se priporoča že vnaprej določiti mesto, kjer bomo kužku postavili boks, ležišče za psa, mesto ki bo samo njegovo in se bo lahko vanj skril, umaknil, ko bo potreboval čas za počitek. Boks oz ležišče postavite v mirnejši  kot, vendar v vašo bližino (ne na oddaljeno temno mesto). 

Mladiček naj ima pregled nad prostorom. Ležišče naj bo udobno, dovolj veliko in iz materialov, ki so enostavni za čiščenje.Prav tako ležišče ne sme biti na prepihu ali v neposredni bližini grelnih teles (peči, radiatorji). Kot ležišče lahko uporabimo tudi prenosno kletko, v kateri smo mladička pripeljali domov. V njej se bo počutil varnega, ker je podobna brlogu. Pogosto se lastniki mladičev poslužujemo ustrezno velike kletke (boks), ki je namenjena razstavnim psom. V njo lahko namestite prijetno ležišče, igračke ter posodico z vodo in podlogo za opravljanje potrebe. Ko se mladič odpravi k počitku, kletko zapremo in se v njej počuti varno. Kletka za psa je kot nalašč za navihane pse, saj mladička lahko zapremo čez noč ali ko gremo po krajših opravkih iz stanovanja, saj s tem preprečimo raziskovalne pohode po stanovanju in uničevanje pohištva, opreme. Zavedati se moramo, da mladiček ne sme biti v kletki ves čas zaprt in sam. Pred odhodom od doma ga  nahranimo in peljemo na sprehod, da opravi potrebo.


Kaj pa igrače?

 

Pripravimo različne igračke s katerimi se bo mladiček zabaval, ter so hkrati dovolj velike in varne za žvečenje po mili volji! Igračke, ki so poškodovane obvezno odstranite in jih zamenjate z novimi, saj je nevarno, da bi mladiček pogoltnil delce poškodovanih igrač.

Ostala oprema, ki jo potrebujete: povodec za psa, ovratnica ali oprsnica, vrečke za pasje iztrebke, plenične podloge (ob prihodu domov, se lahko zgodi, da se bo mladiček še kdaj polulal v stanovanju, zato mu postavimo podlogo ob njegovo ležišče- v nadaljevanju tudi o navajanju na sobno čistočo), posodice za hrano in vodo, vse za nego mladička (krtače, glavniki, šamponi…).

Prehrana mladičkov? 

Pomembno je, da se že pred prihodom pasjega mladička pozanimate s katero hrano hrani mladičke vzreditelj in kolikokrat dnevno. Hrana za pse je ključnega pomena za zdrav razvoj in energijo vašega psa. Na tržišču je veliko različnih znamk pasje hrane za mladičke, največkrat pa so to briketki, ki so namenjeni mladičkom in celo različnih pasmam psov. V kolikor si boste izbrali drugo hrano, kot jo je imel vzreditelj, morate hrano v novem domu zamenjati postopoma, saj bo v nasprotnem primeru hitra menjava lahko povzročila prebavne motnje. Količino hrane določite na osnovi navodil proizvajalca in glede na težo psa. Mladiči še nimajo razvitega občutka sitosti in se zaradi tega hitro prenajedo. Na začetku se vsaj do 6. meseca starosti priporoča hranjenje 3x na dan, nato pa počasi preidemo na hranjenje 2x dnevno (priporoča se, da tako hranimo tudi odrasle pse). Ne pozabite - mladič  mora imeti stalno na voljo tudi zadostno količino sveže pitne vode.


Navajanje psička na sobno čistočo

 

Na sobno čistočo je potrebno mladiča navajati že takoj od prihoda dalje. Še preden gre v stanovanje ali hišo, ga peljemo  v/na prostor, ki bo namenjen tem opravilu.  To naj bo travnata ali s peskom prekrita površina v bližini našega domovanja. Nikakor naj to ne bo otroško igrišče!

V bližino ležišča lahko namestite podlogo za opravljanje potrebe v stanovanju, ker včasih  ni časa priti do zunanjega  mesta, kjer sicer mladiček opravlja potrebo. Mladiček do 3 mesecev starosti namreč zdrži brez opravljanja potrebe le 2 uri.

Ne pozabite, da bo po vsakem pitju in obroku hrane mladič opravil potrebo (malo ali veliko). Izkoristite to in ga odnesite ven na prostor, namenjen tem opravilom.  Za dobro opravljeno »delo« ga seveda ne pozabite pohvaliti in pocrkljati,  dajte mu  ustrezen  priboljšek in se z njim  poigrajte.

Vse za navajanje na sobno čistočo najdete tukaj. Priporočamo predvsem naravni sprej proti grizenju in kapljice za učenje sobne čistoče.

Menjava mlečnih zob pri mladičih

 

Obdobje menjave mlečnega zobovja, je obdobje, ko bo vaš mladiček začel gristi vse stvari okrog sebe, saj ga srbijo dlesni. Menjava zobkov se pri psih začne po 3. mesecu starosti. Pomembno je, da mladičku kupimo igračke, ki so namenjene žvečenju, so primerno velike in seveda varne. Poškodovane igrače odstranite, saj je nevarno, da mladič delce pogoltne. Ko se kuža z zobmi spravi nad npr. pohištvo, blazino ali odejo, mu moramo preusmeriti  pozornost.  Pokličemo ga in ko priteče, ga z njegovo igračo povabimo na igro. Ne pozabite, da naše roke in prsti niso pasja igračka.

Kako poskrbeti za zdravje vašega psička

 

Mladiček naj bi bil do 8. tedna starosti že enkrat cepljen, prav tako bi moral imeti tudi že odpravljene notranje zajedavce. Vsi vestni lastniki, vzreditelji seveda zato poskrbijo. Pred prihodom v nov dom naj bi kuža imel tudi že potni list in vstavljen mikročip (po zakonu mora biti vsak pes ustrezno označen z mikročipom, ki se ga vstavi v podkožje na levi strani vratu- številko mikročipa in vse podatke o lastniku in psu se vnese v CRP- centralni register psov, kjer se beležijo tudi vsa cepljenja proti steklini). Vaša naloga je, da v 7 dneh po prihodu kužka v nov dom, odidete do veterinarja in naredite prepis psa na novega lastnika- na vas. S seboj morate imeti potrdilo, izjavo o prejšnjem lastniku. V kolikor mladiček še nima potnega lista, ni čipiran in cepljen to storite čimprej pri vašem izbranem veterinarju (potrebujete izjavo o prejšnjem lastniku, ter mikročip mamice mladička). Veterinar bo mladička natančno pregledal in uredil vse potrebno, vam svetoval glede nadaljnjih cepljenjih, zaščiti pred notranjimi in zunanjimi zajedavci itd.

Nega mladičkov

 

Pomembno je, da pričnete z navajanjem na nego pri vašem mladičku čimprej. O ustrezni negi določene pasme se pozanimajte pri vzreditelju, veterinarju ali pasjem frizerju, ki vam bo svetoval o ustrezni izbiri krtač, šamponov in drugih pripomočkov za nego. Vsaka pasma, tip dlake ima svoje posebnosti v negovanju, zato je pomembno, da se o vsem predhodno posvetujete.

Pripomočke za nego psa najdeš tukaj, priporočamo povsem naravni šampon za vašega mladička.

Ne pozabite tudi na nego zob

 

Tako kot dojenčki tudi pasji mladički potrebujejo veliko počitka. Na začetku bo vaš kuža večino dneva prespal, v času, ko bo spal, ga ne prebujajte in motite, saj potrebuje počitek za normalni razvoj. Ko se bo spočil, pa ga bo kar razganjalo od energije, takrat ga odpeljite na sprehod, se igrajte z njim. Izogibajte se hoji po stopnicah, saj mladiček še nima razvitega gibalnega sistema in lahko s tem škodujete njegovemu razvoju.

Želim vam obilico veselja z vašim novim družinskim članom!

Klara Krek, dr.vet.med - https://www.pasjahrana.net/
*oglasno sporočilo

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.