07.05.2019

Zagotovite svojemu ljubljenčku brezskrbno pomlad!

Dnevi postajajo daljši, zunanje temperature prijetnejše in to nas vabi na svež zrak, k aktivnostim v naravi. Pomlad pa ne prinaša le lepot, ampak prebudi tudi nadloge, ki prežijo na nas in naše kosmate ljubljenčke – bolhe in klope.

Bolhe so majhni insekti, ki so stalno v gibanju. V nasprotju s klopi, ki se po enkratnem ugrizu ne premikajo več, lahko žival ugriznejo tudi večstokrat v enem dnevu, kar povzroča zelo neprijetno draženje in srbenje. Zelo pogosto se razvije tudi alergija na bolšjo slino, ki je v veterinarski praksi najpogosteje opisana alergijska reakcija pri psih in mačkah. Veliko lastnikov ima težave s popolno ozdravitvijo bolhavosti, saj je v okolici okuženih živalih veliko razvojnih oblik bolh, ki predstavljajo stalen vir okužbe. Zato se poleg uporabe zdravila, ki uničuje odrasle bolhe in njihove razvojne oblike, svetuje tudi čiščenje okolice živali.


• Talne površine in preproge temeljito posesamo, najbolje dvakrat v dveh zaporednih dneh. Posesamo tudi avto, če se žival pogosto vozi v njem.

• Vrečko sesalnika čim prej zavržemo, saj se v njej razvojni krog bolh nadaljuje.

• Ležišče živali operemo v pralnem stroju pri temperaturi, višji od 60 °C.

• Zdravimo vse živali v gospodinjstvu, saj bolhe zajedajo tako pse kot mačke.

Klopi prenašajo nevarne bolezni, ki lahko resno ogrozijo zdravje ljudi in živali. Na začetku so klinični znaki dokaj neznačilni, ko pa se povzročitelj razmnoži v telesu, ga je skoraj nemogoče odstraniti. Večina klopov na gostitelja preži na izpostavljenih mestih, npr. na vrhovih travnih bilk ali grmovja, in ga zazna z receptorji. Zato je zelo pomembno, da psa po vsakem sprehodu pregledamo in odstranimo morebitne klope. Še neprisesani klopi na živali so nevarni tudi za ljudi, saj nas zajeda ista vrsta klopov kot pse in mačke. Klopa najlaže odstranimo s posebno pinceto, tako da ga zgrabimo čim bližje glavi. Uporaba olja se odsvetuje, saj lahko klop refleksno izloči še več sline, kar lahko poveča možnost za okužbo. Če želimo svojega ljubljenčka dobro zaščititi, moramo zaščito uporabljati vse leto, saj so klopi pri nas aktivni že pri 5 °C.

Svoje ljubljenčke lahko pred zajedavci učinkovito zaščitimo s Krkinimi izdelki. Za zaščito psov in mačk pred bolhami in klopi lahko izberemo Fypryst® Combo. Notranje zajedavce lahko odpravite z izdelkoma Dehinel® za mačke in Dehinel® Plus za pse. Omenjena zdravila so na voljo tudi v lekarnah. Za več informacij o zajedavcih in Krkinih izdelkih obiščite novo spletno stran www.oduhljadorepa.si.Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

* promocijsko sporočilo


Foto: AdobeStock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.