Dubrovniške ljubitelje živali vznemirja dogajanje v zvezi s prostoživečo muco Anastazijo

Dubrovniške ljubitelje živali že nekaj dni vznemirja dogajanje v zvezi s prostoživečo muco Anastazijo, ki si je za svoje domovanje izbrala okolico Knežjega dvorca, veličastne gotsko - renesančne palače, kjer se danes nahaja muzej. 18-letna prostoživeča mačka Anastazija je ljubljenka prebivalcev mestnega jedra in turistov, na stara leta pa so ji prebivalci v kotiček med stare zidove postavili kartonsko hišico, da bi jo vsaj malo zaščitili pred mrazom in dežjem. Hišico je dala direktorica muzeja nemudoma odstraniti, ker naj bi kvarila izgled palače.

Zato je Anastaziji arhitekt Srđan Kera napravil leseno hiško, ki je povsem skladna z arhitekturo same palače, kot je razvidno tudi s fotografije. Kljub temu so bili v muzeju neomajni in namestitve mačjega prebivališča niti začasno, do toplejših dni, niso dovolili.Turistov, ki zahajajo v Dubrovnik, ne zanimajo samo stare palače in zgodovina, temveč tudi ljudje in živali, še posebno odnos ljudi do živali. Tako je dubrovniško »zavetišče« za živali Žarkovica nad Dubrovnikom že vrsto let dobro obiskano ravno s strani tujih turistov, ki marsikateri dan svojega oddiha namenijo  voluntiranju na Žarkovici, nekateri se vračajo vsako leto.

»Kamen čuvamo za turiste, kot da je njim samo kamen pomemben. Turisti se družijo in fotografirajo z dubrovniškimi mačkami, psi in golobi, nasmihajo se domačinom. Sama najbolje vem, kako zelo je turistom pomemben odnos do živali,« je na to temo povedala Sandra Sambrailo iz društva za zaščito živali in vodja zavetišča na Žarkovici, kamor zahajajo turisti z vsega sveta, da sprehajajo pse, pomagajo pri čiščenju in popravilih pasjih hišic.

»Zgodovinsko jedro Dubrovnika je zaradi svoje edinstvene arhitekture zaščiteno kot UNESCO-va svetovna dediščina. Dubrovnik je živo mesto, v njem živijo ljudje, pa tudi živali. V edinstveno kulturno – zgodovinsko celoto pa ne sme nihče posegati, še posebej ne s kakršno koli gradnjo. Naloga Dubrovniških muzejev je odgovorno skrbeti za dediščino, ki jim je zaupana v upravljanje. V zgodovinskem jedru je prepovedano postavljanje zavetij ali hranišč za živali /…/«  pa je povedala direktorica muzejev Ivona Michl.

Zgroženi in besni prebivalci so se na svojevrsten način odločili »oceniti« Dubrovniške muzeje na spletu. Zasuli so jih z nizkimi ocenami in komentarji, ki jim večinoma očitajo odsotnost empatije do ostarele živali, ki je izgubila edino zavetje, ki ga je kadar koli imela. Dubrovčani  vztrajajo in nosijo vsak dan nove škatle in odeje za Anastazijo. Tudi Anastaziji se zdi, da je spanje na topli odeji boljše od spanja na hladnem kamnu.Foto: večernji.hr, index.hr

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.