17.09.2021

Mačje stranišče je mačje svetišče!Rdeča nit letošnjega projekta Srce za tačke je odgovorno skrbništvo. Posvojitev psa ali muce je res nekaj prečudovitega, enako ali še bolj pomembno pa je, da ljudje ob tem ponotranjimo tudi odgovornost, ki jo v dom prinese posvojeni kosmatinec. Za prijetno in varno sobivanje v tem mesecu objavljamo sklop ozaveščevalnih člankov na različne teme.


NE SPREGLEJ: Vseslovenska zbiralna akcija hrane - v Lidlovih prodajalnah vse do konca meseca!

 

Izločanje izven mačjega stranišča je najpogostejša zagata, s katero se soočajo skrbniki mačk. Velikokrat je to razlog za zapustitev mačke. Pred temi odločitvami je priporočljivo opraviti obisk pri veterinarju, da se izloči zdravstveni razlog, nato iti skozi spodnji seznam prve pomoči. Če to ne zaleže, se je smiselno posvetovati še s strokovnjakom za mačje vedenje, da se odkrije vzrok, pripravi plan po meri ter izboljša dobro počutje mačke. 

 

Izločanje v straniščnem primeru je bodisi uriniranje, markiranje ali iztrebljanje. Vse troje ima poleg biološke naloge tudi sporočilnostno. Torej razlogov, zakaj pride do tega, je lahko kar nekaj: od nezadovoljstva s straniščem, do nenaučenosti uporabe stranišča in bolezenskih stanj. Vsak vzrok ima svoj načrt. Zato se močno odsvetuje povpraševanje po družabnih medijih, kako odpraviti tovrstno neželeno vedenje (ali katero koli drugo), ker je ogromno pomembnih dejavnikov, pomembnih za razumevanje in reševanje. Če je situacija v danem domu sploh rešljiva. 

 

Opisani bodo le okoljsko-dobrinski dejavniki, ki so primarni za reševanje straniščnih zagat. Šele nato se obravnava čustveno obremenjenost.

 
1. Velikost stranišča

Majhna stranišča sicer lažje umestimo v prostor, a vedeti moramo, da so skoraj vsa mačja stranišča na trgu premajhna. Mačka težko izvaja vedenja pred in po izločanju, tudi položaj izločanja je lahko prisilen namesto spontan. Velik problem to predstavlja starejšim mačkam, ki že imajo starostne tegobe in potrebujeo več prilagoditev v prostoru.

 
2. Odprtost stranišča

Večina skrbnikov se odloči za zaprto stranišče zaradi vonja in pokritosti iztrebkov. Pri pokritih straniščih mačke nimajo pregleda nad situacijo, so ujete, utesnjene, neokretne z možnostjo samo enega izhoda/vhoda. Poleg tega se vonj zadržuje v stranišču, kar je za mačja super čutila še boj neznosno kot za naša. Prav tako ne dobimo informacije o tem,  kako mačka izloča. Ali potrebuje več časa za namestitev, ali ima drugačno pozo,  ko opravlja potrebo … Iz podobnih razlogov se odsvetujejo stranišča v omarah ali kako drugače skrita stranišča.

 
3. Nizek dostop v stranišče

Stranišča z visokim vstopom so zelo priročna, če skrbniki želijo manj peska v okolici. Mačka pa mora vložiti veliko več truda, da v stranišče vstopi/izstopi in ponovno je tu nepreglednost nad okolico. 

 
4. Stranišča s tehnologijo

Robotska stranišča so ponavadi premajhna in preglasna. Še pomembnejši dejavnik je, da poleg pomanjkanja informacij glede gibanja in položaja pri takšnem stranišču nimamo podatka o izločku! Vse izločke je treba pregledati za vonj, količino, sestavo, barvo … Izločki so odličen podatek o zdravstvenem stanju mačke.

 
5. Število stranišč

Eno stranišče je vedno premalo! Ena mačka potrebuje vsaj dve stranišči. Kjer so izredne razmere, bolezen, poškodba ali starost pa celo tri oz. v vsakem prostoru, kjer se zadržujete vi in/ali samo mačka. Prav tako se stranišče potrebuje tudi na balkonu, atriju ali vrtu. Mačka mora imeti veliko prostora in miru za opravljanje potrebe.

 
6. Lokacija stranišča

Večina skrbnikov rada stranišče skrije, bodisi v garažo, klet ali pralnico. Nič ni narobe, če je stranišče tudi tam. A stranišče mora biti v družbeno pomembnem prostoru, na ne preveč moteči točki. Ti prostori so ponavadi dnevni, delovni in celo spalni. 

 
7. Ločenost od drugih dobrin

Mačji kotiček s kompletom dobrin (stranišče, hrana, voda, praskalnik in ležišče) je priročen za nas, mačko pa odbija, da ima vse na kupu. Zakaj kljub vsemu uporablja vse dobrine? Ker nima izbire. Iz higienskih razlogov naj bo stranišče ločeno od vira vode in hrane vsaj za en meter.


8. Dostopnost

O tem se je že pisalo zgoraj pri lokaciji, o stranišču v kleti. Do stranišča mora mačka imeti čim krajšo in dosegljivo pot. Zato se v hišah stranišča priporočajo vsaj v vsakem nadstropju, če ne že v večini sob.

 
9. Higiena

Izločke se pobira dvakrat dnevno, celoten  pesek se menja na 7-10 dni (ja, prav ste prebrali) in istočasno z neodišavljenimi in nestrupenimi čistili čisti in razkuži straniščno posodo. Dosipavanje se odsvetuje, ker ne glede na to, kolikokrat dnevno poberemo  izločke, ostanejo ostanki, ki so raj za mikroorganizme. Navedbe o peskih, da zdržijo 30 dni, niso higienske. To je podobno, kot da bi vi samo potegnili vodo, nikoli pa sčistili in skrtačili stranišče školjke.

 
10. Neodišavljeni pesek

Dišave so namenjene nam, ljudem. Mačkam, ki imajo supervonj, pa bodisi sintetične ali eterične dišave oz. koncentrati ne dišijo, ravno obratno. Dišave jih odbijajo, so jim neprijetne ali celo boleče.

 

Skrbništvo mačk prinese ogromno lepih trenutkov, a s seboj prinese določene stvari, ki jih kot skrbniki moramo sprejeti, kot je na primer pesek po stanovanju, občasen “ups”, dodatno stranišče v spalnici … Neupoštevanje zgornjih usmeritev vodi v mačkino škodo. Zagotovo se da sprejeti kompromis med mačkinimi potrebami, vašo rutino in  izgledom vašega doma? Saj jih imamo radi, izkažimo jim to s tem, da jim življenje z nami olajšamo in naredimo kar se da prijetno.

 

Pšenica Kovačič, Minami Kat

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.