25.09.2020

Od gmajniške zavetiščarke do prvakinje v teku posvojenih kužkov!
Še ena navdihujoča zgodba prihaja iz domačih logov. Nekdanja varovanka Zavetišča Ljubljana se je lani v Avstriji udeležila teka Tiko Hundenlauf in v imenu posvojenih kužkov na teku zmagala.Ime ji je Mika, ali kot jo njena skrbnica poimenuje "Mika the ROCKet" oz. "Mikolinka Gmajniška". "Konec maja 2018 sem prišla v Zavetišče Ljubljana in oskrbnici Sanji ponosno sporočila: "Želim si aktivnega kužka, ki uživa v teku in se razume s psi ter mačkami. Spol, barva, starost, zdravje in ostale vedenjske tegobe niso pomembni, bomo že kako." Pokazala mi je Miko, 2-letno verjetno mešanko z gladkodlakim border collijem in še nekim ptičarjem," nam zaupa Pšenica Kovačič, Mikina skrbnica. Kot pravi, to ni bila ljubezen na prvi pogled. "Bila je preveč navdušena, neselektivna in vsiljivo prijazna psička."

 

Kljub temu sta šli na testni tek in takrat si je Pšenica rekla: "Opala! Ta pa je 'gajstna'". Drugi test je bil z zavetiškimi mački, ki ga je Mika opravila z odliko. "... tretji pa z mojima kužkoma, enoletno borzojko in zahtevnejšim 4-letnim bull lurcherjem Remom. Tudi ta test je opravila odlično. Po poskusnem tednu bivanja z mojimi mucami pa sem bila že vsa navdušena," se danes spominja sogovornica.

 

Krasna psička, nekonfliktna, ljubeča, ampak … Sledi preteklega življenja so jo zaznamovale do te mere, da je bila ob izstopu iz stanovanja že takoj na zelo visokem pragu vzburjenja, na meji nevrotičnosti; ona bi vse, takoj, zdaj. Tako je lajala, cukala, vlekla in skakala ter ni imela pasje olike, občutka za druge osebke in okolje, pravi Mikina skrbnica. "Bila je reaktivna iz frustracije in radovednosti, ne iz strahu ali agresije, kot na primer moj Rem. S psi ni znala najbolje, a si je želela družbe. Njen pristop je bil preveč direkten in kljub dobronamernosti smo prihajali v konflikte z lastniki drugih psov. Napadalna ni bila, se je pa branila. Tek je bil njena terapija – in tudi moja. Vsakič, ko se je pojavil kakšen triger, sva ga s tekom "iztekli". Pomirjanje v taki situaciji ni bilo mogoče, ampak le redirekcija vzburjenosti v tek. Poleg vseh reaktivnih zapletov je punca še begosumna v smislu, da jo zanima toliko stvari, da veliko teče okoli, in ko se že odloči priti nazaj, jo ujamejo novi dražljaji in spet ji "bliska v glavi", kot rada rečem, pri tem pa pozabi name. Ima lovski in plenilski nagon; hitro najde sled in gre za smrčkom po tleh ali v zraku ter pogosto pade v trans s kopanjem. Zato morava biti na sprehodih zelo previdni, da ne odtava predaleč in ne koplje pregloboko."

Mika ima tudi ločitveno tesnobo. "Ne mara biti sama. Včasih se ji je skoraj zmešalo in je veliko lajala, če sem bila zdoma. Sčasoma se je zelo umirila na povodcu, naučila se je več pasjega bontona, ugotovila, da lahko gre večkrat na dan ven, da ni nikoli zares sama, zaprta in podobno. Čaka naju še ogromno dela, saj je zahtevnejša psička, ki ni za vsakega. Včasih bi jo utopila v žlici vode, a jo poskušam čim bolj razumeti in začutiti."


 

Trenirata zelo malo, pravzaprav premalo, nam pove Pšenica. "Prilagajam se njenemu tempu, ne silim je v prevelike napore, včasih jo spodbujam, drugič pa sem tiho, saj je pomembneje, da se ima dobro in da teče iz užitka, ne zaradi mojih ambicij. Lagala bi, če bi napisala, da mi je vseeno za uvrstitev in čas. Mi ni, saj rada presežem tempo in čas proge. Lahko bi bili vrhunski, a bi morali uvesti posebne treninge s fitnes komponentami, načrtovane in raznolike canicross treningi ter piljenje tehnike in segmentov teka. Nič ni narobe z vrhunskostjo psa in vodnika, dokler je to obema v veselje ter dobrobit."

 

Mika je opravila dve šoli sledenja in eno šolo trikcev. Sodelovala je na vsaj šestih tekmah, od tega je najbolj blestela v Celovcu na TiKo Hundelauf 2019, kjer je sodelovalo približno 115 kužkov. Šlo je za rekreativno tekmo v sklopu tekaške prireditve Kärnten Läuft. "Pisala sem celovškemu zavetišču Tiko, da imam posvojeno psičko iz ljubljanskega zavetišča, ki rada teče, in da bi se želeli udeležiti njihove tekme. Mika je dobila na posodo lepo zeleno majčko Tiko, nato pa sva z ostalimi prostovoljci z vsaj petimi zavetiškimi kužki tekli za promocijo posvojitev. Startali sva odlično in bili dober kilometer med prvimi petimi v diru, nato pa si je Mika vzela čas za kakanje, kar nama je s pobiranjem kakcev vred vzelo kako minuto. Potem je še kak kilometer dirjala, nato upočasnila tempo na lahkoten tek in hitro hojo, našla kužka za tek vštric z njim, potem pa se slab kilometer pred ciljem ponovno pognala v dir. Tja sva prišli med prvimi sedmimi, jaz prva ženska in ona prva zavetiščarka. Tako sva ubranili zavetiško čast," ponosno razlaga naša sogovornica.

 

Z Miko ljubiteljsko tečeta in promovirata zavetiške pse v dogging ter canicross pasjem svetu. "Vesela sem dobre uvrstitve, še bolj pa Mikinega tekaškega navdušenja," zaključi Pšenica Kovačič.

Foto: Osebni arhiv Pšenice Kovačič

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.