25.05.2022

Ne gradnji dirkališča za pse!

Kar 40.500 podpisov se je že zbralo pod peticijo proti gradnji ovalne steze za dirkanje hrtov v sosednji Italiji v provinci Treviso v bližini meje s Slovenijo. Ne zgodi se prav pogosto, da se tako množično odzovejo tisti, ki jim je mar za dobrobit psov. Nasprotovanje je izjemno zaradi ozaveščenosti, da je organizirano dirkanje hrtov na progi oblika izkoriščanja živali, ki nima nobene zveze z njihovo naravo.

Hrti nimajo nobene potrebe dokazovati kateri je hitrejši, to potrebo imamo ljudje, ki venomer v nečem moramo tekmovati in dokazovati svoj ego, pa naj je to v pasjih borbah ali v pasjih dirkah.

Hrti, kot vsi psi, radi svobodno tečejo, če hočejo, sami izbirajo hitrost in smer, če se jim zahoče se  ustavijo, se odločijo za igro in druženje z drugimi psi ali ljudmi. Tekmovanje na ovalni stezi v lovu za umetno vabo je nekaj povsem drugega.

Dirkanje (dirke po ovalni stezi za mehanskim zajcem) in coursing (dirke na terenu, ki lovijo plastični ali usnjeni snop, ki ga vleče motor in simulira pobeg divje živali) sta aktivnosti nevarni za hrte. Dirke hrtov na ovalni stezi so objektivno nevarne za njihovo zdravje ne glede na to ali so profesionalne ali ljubiteljske, slednje naj bi potekale na novozgrajeni stezi. Psi pritečejo v ovinek v trenutku največjega pospeška - eni ga zvozijo, druge vrže iz ovinka s hudimi poškodbami. Zaradi prisotnosti več tekmovalnih psov, so oštevilčeni, štartajo iz štartnih boxov, so trčenja med njimi verjetna in prav tako vir poškodb.  

Cilj investitorja in župana kraja Maserada sul Piave, kjer naj bi stalo dirkališče za hrte, je privabiti lastnike psov iz sosednjih Avstrije, Hrvaške in Slovenije in s tem povečati turistični dobiček, za dobrobit psov jim ni kaj dosti mar. Novo dirkališče bi lahko obudilo pasje dirke, ki jih v tem delu Evrope ni in podžgalo slo po zaslužku na stavah. Ideja o stezi za pasje dirke ne prinaša nič dobrega ne za hrte in ne za ljudi. Kampanja proti gradnji pasjega dirkališča poteka ob podpori 23 društev za dobrobit živali iz več držav.

Organizirani teki hrtov niso tuji niti slovenskemu okolju, kje se občasno kdo spomni organizirati dirke hrtov na hipodromih, kar jer obsojanja vredno in izredno tvegano za poškodbe živali. Kljub temu, da gre za ljubiteljske tekače in ne tekmovalce, v tem ni nič dobrega za pse. Če je človeku do dokazovanja, vedno lahko po stezi steče sam, njegov pes ga bo enako vesel tudi če pride zadnji.

Z mislijo na dobrobit tudi slovenskih psov vas vabimo vas, da s svojim podpisom pod peticijo proti gradnji dirkališča za pasje dirke ob meji s Slovenijo  podprete prizadevanja za prepoved gradnje ovalne steze za dirkanje hrtov v sosednji Italiji.


Mag. Dorotea Verša Paić

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.