16.06.2021

Samo 5 minut ...

Preživela sva resnično lep dan ob jezeru. Super je bilo biti malce zunaj, na svežem zraku. Sijalo je sonce, bilo je toplo, igrala sva se v vodi. Škoda, da nisva ostala malce dlje. Ko sva se vračala domov, sem se, kot vedno, prevažal v prtljažniku. Ko sem skočil vanj, si me nežno pobožal. To je bil zadnji trenutek, ki sva ga uživala skupaj.Na poti domov si se domislil, da bi mi nekaj kupil. Saj vem, da ne smem v trgovske centre. Zato si mi rekel, naj počakam v avtu: "Saj bom hitro, samo pet minut," si dejal. Ker parkirišče pred trgovskim centrom ni pokrito, si avto pustil na soncu. Ampak malce si spustil prednji šipi.

Gledal sem te, kako odhajaš v trgovino. S svojimi velikimi in ljubeznivimi očmi, kot sam praviš, sem gledal, kdaj se boš vrnil. A v avtomobilu je postajalo vse bolj vroče. Po petih minutah se je temperatura v avtu povzpela že na 38 stopinj. Nestrpno sem opazoval, kdaj se boš pojavil. "Zagotovo si kje blizu in me boš spustil iz te pečice," sem si mislil.

Po 10 minutah je temperatura narasla že na 42 stopinj. Ljudje se znojite, ko vam je vroče. Na ta način se vaše telo ohlaja in lažje prenašate vročino. Pri psih ni tako. Postajalo je vse težje in zavrtelo se mi je. Ne zmorem niti več pogledati, ali prihajaš. Vseeno sem upal, da si tukaj. Da boš odprl vrata in me spustil na prosto. Moral sem se uleči. Da bi vsaj zmogel glasno zalajali, da bi me kdo slišal. Ni mi uspelo. Po 15 minutah je bila temperatura v avtomobilu že blizu 55 stopinj. "Kje si? Zakaj? Zakaj te ni?" so bile moje zadnje misli.

Doživel sem vročinski udar. Vedel sem, da se ne bom več zbudil, ko zaprem oči. Verjamem, da me boš pogrešal in da boš kdaj pomislil name. Vem, da sem bil tvoj najboljši pes. Če si boš še kdaj omislil pasjega prijatelja pa te prosim – ne pozabi! Nikoli, res nikoli, ga ne puščaj samega v avtu. Vem, da nisem ne prvi ne zadnji pes, ki se mu je to zgodilo. Zato te prosim, da na nevarnost puščanja psov v pregretih avtomobilih opozoriš ostale. Povej jim mojo zgodbo.

Jaz odhajam za mavrico. Vem, da se bova nekoč spet srečala. Nestrpno čakam na ta dan. Rad te imam.

Tvoj pes.Prirejeno po zapisu Snježane Klobas

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.