12 najpogostejših razlogov za obisk veterinarja

Odgovorno skrbništvo psa je ključno za ohranjanje zdravja hišnega ljubljenčka in zmanjšuje potrebe po obisku veterinarjev. To vključuje pravilno pasjo prehrano, dovolj gibanja, zadovoljevanje pozitivnih nagonov, preventivo pred zajedavci in ustrezna cepljenja. S tem, ne samo preprečimo manjše težave, ampak tudi resne bolezni, ki zahtevajo veterinarsko oskrbo ali ogrožajo življenje hišnih ljubljenčkov.

 

Pomembno je tudi zavedanje, da določene bolezni, ki prizadenejo pse, lahko prenesemo tudi na ljudi, zato skrb za zdravje naših psov koristi tudi nam in našim otrokom. V nadaljevanju predstavljamo 12 najpogostejših razlogov, zakaj kljub odgovornemu skrbništvu, vseeno morate k veterinarju: 

 

 • Preventivna oskrba: Ta vključuje redne zdravstvene preglede, cepljenja, pregledovanje parazitov (kot so bolhe, klopi, notranji zajedavci) in svetovanje o splošnem zdravju in prehrani.
 • Bolezni prebavil: Te vključujejo težave, kot so driska, bruhanje, zaprtje, prebavne motnje, ki so pogosto posledica neprimerne prehrane ali zaužitja tujkov.
 • Težave z dihali: Kašelj, težave s sapo, kihanje in druge težave z dihanjem lahko kažejo na bolezni, kot so okužbe dihalnih poti ali alergije.
 • Bolezni kože: Srbenje, izpuščaji, izguba dlake, vnetja in druge težave s kožo so pogosti razlogi za obisk veterinarja, saj so lahko znaki alergij, okužb ali drugih bolezni.
 • Poškodbe: Ugrizi, ureznine, zlomi in druge poškodbe zahtevajo veterinarsko oskrbo, da se prepreči nadaljnje poslabšanje stanja in pospeši okrevanje.
 • Težave z ušesi: Vnetja, srbenje, vonj, izcedek ali izguba sluha so lahko znaki težav z ušesi, ki zahtevajo veterinarski pregled.
 • Težave z očmi: Rdečina, izcedek, oteklina ali spremembe v vedenju hišnega ljubljenčka lahko kažejo na težave z očmi, ki jih je treba pregledati.
 • Starostne težave: Starejši psi imajo pogosto težave, kot so artritis, težave s hrbtenico, ledvicami ali jetri, ki zahtevajo veterinarsko oskrbo.
 • Reproduktivne težave: Te vključujejo težave pri brejosti, porodu, sterilizaciji ali kastraciji ter druge reproduktivne težave.
 • Vedenjske težave: Agresija, tesnoba, depresija, nenavadno vedenje ali težave s socializacijo so lahko znaki, da je potrebno veterinarsko svetovanje ali terapija.
 • Paraziti: Okužbe s klopi, bolhe, gliste in druge vrste notranjih in zunanjih parazitov zahtevajo veterinarsko zdravljenje.
 • Psihološke težave: Težave kot so ločitvena tesnoba, depresija, vedenjske težave in druge psihične težave lahko zahtevajo strokovno veterinarsko pomoč.

 

Če razumete te najpogostejše razloge, zakaj gredo psi k veterinarju in ste pozorni na morebitne znake bolezni ali neugodja, lahko zagotovite pravočasno veterinarsko oskrbo, da bo vaš kosmatinec zdrav in srečen. Ne pozabite, da je zgodnje odkrivanje težav ključno za učinkovito reševanje zdravstvenih težav in izboljšanje kakovosti življenja vašega psa.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.